Очаква се „Хамас” да приеме примирие в Ивицата Газа
Очаква се „Хамас” да приеме примирие в Ивицата Газа / снимка: БГНЕС

Палестинското радикално движение „Хамас” ще отговори днес на предложението за примирие с Израел, направено с посредничеството на Египет, предаде ДПА, цитирайки палестински източници. Делегация на „Хамас”, водена от бившия палестински външен министър Махмуд Захар, се очаква да представи тази вечер в Кайро отговора на „Хамас”. Това ще стане на среща на палестинците с ръководителя на египетското разузнаване генерал Омар Сулейман.

Предполага се, че „Хамас” ще приеме предложеното му примирие с Израел, което първоначално ще важи за Ивицата Газа, а по-късно – и за Западния бряг, посочва БТА. Досега „Хамас” отхвърляше възможността за едностранно примирие, изтъквайки, че и Израел трябва да спре операциите си в ивицата Газа. Говорител на Комитетите за народна съпротива, посочи, че всяко примирие трябва да е съпътствано от вдигане на израелската блокада на ивицата, спиране на всички военни операции и отваряне на граничните пунктове.

Междувременно Израел се съгласи да освободи 30 активисти на „Бригадите на мъчениците от Ал Акса”, въоръженото крило на палестинското движение „Фатах”. Решението за това беше взето по време на среща по въпросите на сигурността между представители на израелските и палестинските власти. Палестинците ще бъдат освободени в знак на добра воля спрямо тези, които са се отказали от тероризма и са готови на примирие.