Лилиана Сегре
Лилиана Сегре / Gulliver/Getty Images
Оцеляла от Холокоста председателства днес първото заседание на доминирания от десницата нов италиански парламент, припомняйки опасностите от фашизма, след като най-дясната коалиция от Втората световна война насам пое контрола над горната и долната камара на законодателния орган, предаде Ройтерс.

Лилиана Сегре е единственият член на еврейско семейство, оцелял в нацисткия концентрационен лагер "Аушвиц". Тя напомни на законодателите за предстоящата

100-годишнина от Похода към Рим, който издигна на власт италианския фашистки лидер Бенито Мусолини.
Начело на консервативния блок, който ще поеме властта в Италия, е националистическата партия "Италиански братя", водеща началото си от постфашистка групировка, основана от привърженици на Мусолини.

"Не е възможно да не почувствам лек световъртеж, когато си спомня, че същото това малко момиче, което в един ден като днешния, през 1938 г. се чувстваше  неутешимо и объркано,  което бе принудено от расистките закони да остави празен чина си в началното училище, сега по странен обрат на съдбата е застанало на най-престижната трибуна в Сената", каза Сегре.

Сегре е на 92 години. Тя е пожизнен сенатор и като най-възрастния член на горната камара откри първото заседание на парламента.
Първото задължение на Сената ще бъде да избере постоянен председател, за поста на който почти сигурно ще бъде избран Иняцио Ла Руса - високопоставен член на партията "Италиански братя", която спечели 26 процента от гласовете на изборите на 25 септември и станаха първа политическа сила в Италия.
БТА