Обявяват състава на новото коалиционно правителство в Гърция
Обявяват състава на новото коалиционно правителство в Гърция / снимки: Reuters

Съставът на новото коалиционно правителство в Гърция ще бъде обявен днес следобед, предаде АП, като се позова на представител на сегашния кабинет. Окончателно споразумение все още не е постигнато поради проблеми с кандидатурата на бившия вицепрезидент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Лукас Пападимос за премиер на бъдещия кабинет, съобщиха източници от двете основни партии, цитирани от Ройтерс.

Председателят на Съда на Европейския съюз Василиос Скурис може да бъде номиниран за премиер на новото гръцко коалиционно правителство, съобщи източник от управляващата социалистическа партия, цитиран от Ройтерс.

В отговор на въпрос кой ще стане премиер източникът, пожелал да остане анонимен, заяви: "Василиос Скурис, президентът на Съда на Европейския съюз". "Това беше решено миналата нощ", каза още източникът и допълни, че финансовият министър Евангелос Венизелос ще запази поста си. Новото правителство вероятно ще бъде обявено около 10 ч. по Гринуич, каза още източникът, цитиран от БГНЕС.

От своя страна високопоставеният член на управляващата правителствена коалиция в Гърция Апостолос Какламанис заяви, че е говорил с политическите лидери да оглави новото коалиционно правителство на страната, но все още не е постигнато споразумение. "Те не поставиха никакви условия дали трябва да сменя някои министри, кои да назнача и кои да отстраня", заяви Какламанис пред журналисти.

Министър-председателят Георгиос Папандреу се очаква да се срещне с президента Каролос Папуляс. После държавният глава ще председателства среща на лидерите на политическите партии, след която ще бъде обявено новото правителство.

Гръцкият премиер социалист напусна сградата на парламента малко след полунощ, след като преговорите с лидера на консервативната опозиция Андонис Самарас се проточиха трети пореден ден без никаква публична индикация за успех. Двамата не обявиха, че са постигнали споразумение, въпреки силния натиск на който е подложена Гърция от своите европейски партньори, за да намери изход от вътрешнополитическата криза, която заплашва еврото.

Според източници и от управляващата социалистическа партия ПАСОК, и от основната опозиционна сила - консервативната партия Нова демокрация - кандидатурата на Лукас Пападимос за нов премиер среща препятствия.

Обявяват състава на новото коалиционно правителство в Гърция
netinfo


Вчера бе съобщено, че преговорите за избиране на бившия вицепрезидент на Европейската централна банка за министър-председател са в процес на приключване, но има още детайли, които трябва да бъдат уточнени. Един от цитираните от Ройтерс източници обаче заяви след полунощ, че и двете основни гръцки партии имат възражения срещу кандидатурата на Пападимос. В резултат ПАСОК и Нова демокрация търсят други възможни варианти, отбелязва БТА.

Гръцки медии споменаха като потенциални кандидати председателя на парламента Филипос Пецалникос и депутата социалист Апостолос Какламанис. И двамата обаче отрекоха тези твърдения. Новото коалиционно правителство ще има за задача да приложи новия европейски спасителен план за Гърция, приет от лидерите от ЕС в края на октомври, след което в страната ще бъдат произведени предсрочни парламентарни избори, вероятно през февруари.