Обама призовава за ново начало в отношенията с ислямския свят
Обама призовава за ново начало в отношенията с ислямския свят / снимки: БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама призова за "ново начало в отношенията между САЩ и мюсюлманите", като изтъкна, че заедно те могат да се справят с насилието и екстремизма по света и да придвижат продължилия до безкрайност мирен процес в Близкия изток, предаде АП.

"Пристигнах тук да търся ново начало между САЩ и мюсюлманите по света", каза стопанинът на Белия дом. "От една страна основаващо се на взаимното уважение и интерес, а от друга на истината, че Америка и Исляма не са изключителни, и не се нуждаят от съперничество", уточни той. "Вместо това те се застъпват и разделят общи принципи - принципите на справедливостта и прогреса, на толерантността и достойнството на всички човешки същества", подчерта Обама.

Президентът на САЩ се надява с днешното си обръщение към мюсюлманите да поправи отношенията с тях, обтегнати след атентатите от 11 септември 2001 г. и войната в Ирак, посочва АП.

Като жест на добра воля в началото на речта Обама призна, че напрежението "беше подхранено от колониализма, който отказа права и възможности на много мюсюлмани, и от Студената война, по време на която страните с преобладаващо мюсюлманско население често бяха третирани като оръдия, без да бъдат зачитани стремежите им".

Американският президент е на посещение в Египет, където се срещна и разговаря със своя египетски домакин Хосни Мубарак. Обама беше посрещнат в историческия дворец "Ал Куба". Пред журналистите той заяви, че уверил своя домакин в твърдото намерение на Вашингтон да работи за мир в Близкия Изток в тясно сътрудничество със страните в региона, предаде АП. Основно внимание в разговора между Мубарак и Обама било отделено на продължаващия палестинско-израелски конфликт. "Очаквам още дълги години да мога да черпя от опита на президента Мубарак", подчертал Обама.

Палестинските власти приветстваха като "добро начало" речта към мюсюлманския свят на американския президент Барак Обама, в която той изрази подкрепата си за Палестинската държава, предаде АФП. "Това е ясна и откровена реч", каза говорителят на президента Махмуд Абас. "Тя е новаторска политическа стъпка и добро начало затова, което трябва да изградим", допълни той.