Обама подкрепи проекта за джамия в Манхатън
Обама подкрепи проекта за джамия в Манхатън / снимка: Reuters

Американският президент Барак Обама подкрепи идеята за изграждането на джамия и на мюсюлмански културен център край мястото, където бе Световния търговски център, унищожен от двойния терористичен удар на 11 септември 2001 г. Президентът хареса проекта въпреки съпротивата на консерваторите и на много жители на Ню Йорк.

„Като гражданин и като президент смятам, че мюсюлманите имат същото право да практикуват религията си, каквото има всеки друг в тази страна. Това включва правото да се построи място за вероизповедание и общностен център в частен имот в южен Манхатън", заяви Обама на официална вечеря по случай ислямския свещен месец рамазан в Белия дом.

„Това е Америка и нашият ангажимент в подкрепа на религиозната свобода трябва да е непоклатим. Принципът, съгласно който хора от всякакви вероизповедания са добре дошли в тази страна и няма да получават различно отношение от правителството, е от основно значение за това, което сме", обясни президентът, цитирайки първата поправка към конституцията на САЩ, в която се гарантира свободата на вероизповедание.

Досега Белият дом не заемаше позиция по спора около проекта за строеж на джамия близо до Кота Нула в Ню Йорк и единствено заявяваше, че това е местен въпрос. Кота Нула е мястото, където се издигаха кулите близнаци от Световния търговски център, които бяха разрушени при атентатите от 11 септември 2001 г. , отбелязва БТА. Строежът на джамията бе одобрен през май от общинския съвет на Ню Йорк и това решение предизвика бурни дебати.

Поддръжниците на проекта заявяват, че това ще помогне да се преодолеят стереотипите, от които продължава да страда мюсюлманската общност в града след атентатите от 11 септември, взели около 3000 жертви в Ню Йорк. Противниците на проекта заявяват, че построяването на джамия на две пресечки от Кота Нула е поругаване на паметта на загиналите. „Не трябва никога да забравяме тези, които загинаха така трагично на 11 септември и не трябва никога да преставаме да почитаме паметта на тези, които реагираха на нападението - от пожарникарите, които се втурнаха по изпълнените с дим стълби до войниците ни, които и днес са разположени в Афганистан", заяви Обама. „И нека винаги помним срещу кого се борим и защо се борим", добави той.