Някои от намерените в Урал зародиши са на възраст над 5 месеца
Някои от намерените в Урал зародиши са на възраст над 5 месеца / снимка: БГНЕС, архив

Някои от 250-те човешки ембриона, открити в гора в района на Свердловск, в Урал, са на повече от пет месеца, обяви местната полиция, като уточни, че те може да идват от изследователска лаборатория.

"Няколко от зародишите са на възраст над 20 седмици", посочи говорител на полицията в Свердловск, цитиран от Франс прес, като се позова на информация на експерти от руското министерство на здравеопазването.

Една от версиите, по които работи полицията е, че тези зародиши, обработени с формол, идват от научна лаборатория, но засега няма конкретен заподозрян.

Зародишите били в четири пластмасови бидона. Те бяха намерени в неделя вечерта близо до пропаст край село Аник, на около 75 километра северно от Екатеринбург, припомня БТА.

На това място били открити и етикети, на които били изписани цифрите 14, 24, 27 и 40, които може да са номерата на болниците, свързани с аферата, според полицията.

Вчера председателката на комисията за семейството, жените и децата в руската Държавна дума Елена Мизулина заяви, че зародишите може би са от нелегални аборти и съзря в находката признаци за незаконна търговия с ембриони, при които бременността е прекъсната в късен стадий.

В Русия абортите не са разрешени след 12-ата седмица на бременността, с изключение на случаите, когато са належащи по медицински или социални причини.