Ново заседание на СС на ООН за конфликта в Южна Осетия
Ново заседание на СС на ООН за конфликта в Южна Осетия / netinfo

Съвместна мисия на ЕС, САЩ, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ и НАТО ще пристигне по-късно тази вечер в Грузия, за да се опита да постигне споразумение за прекратяване на огъня между враждуващите страни там, предадоха световните агенции, цитирайки британския министър на отбраната Дес Браун.

В делегацията е сър Брайън Фол, британският представител за Южен Кавказ.

Преди отпътуването на четиристранната мисия британският външен министър Дейвид Милибанд е разговарял за обстановката в Грузия с американския държавен секретар Кондолиза Райс. Милибанд е изразил безпокойството си от случващото се в Грузия и е подчертал, че това ще дестабилизира целия регион.

С мисия за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в Грузия отива и украинският министър на външните работи Владимир Огризко, предаде ИТАР-ТАСС.

Той е изпратен там от президента Виктор Юшченко, след негови разговори с френския държавен глава Никола Саркози, с дипломат номер едно на ЕС Хавиер Солана и с президента на Литва Валдас Адамкус.

По темата Грузия тази вечер ще има ново неофициално заседание на 15-те членове на Съвета за сигурност на ООН, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Заседанието ще започне в 19,30 часа по Гринуич.

По повод обстановката в Грузия финландският външен министър Александър Стуб, чиято страна е председател на ОССЕ, заяви, че сега, когато Русия е станала страна от конфликта в Грузия, тя е загубила статута си на честен посредник между враждуващите страни в Южна Осетия, предаде Ройтерс.

Когато в Грузия влезе в сила примирие и започнат преговори за мир, Русия няма да може да се върне към предишната си роля на посредник, а ще продължи да бъде смятана за страна от конфликта, допълни дипломат номер едно на Финландия.

По повод кризата в Грузия НАТО призова за преки преговори между враждуващите страни, за да се стигне до прекратяване на огъня. Преговорите обаче трябва да се основават на идеята за запазването на териториалната цялост на Грузия, допълни говорител на НАТО, цитиран от Франс прес.

Грузинският президент Михаил Саакашвили заяви, че Грузия е готова да прекрати огъня в района на Цхинвали и да започне преговори с Русия, предаде Интерфакс. Обърнах се към президента на Русия Дмитрий Медведев с предложение заедно да спрем тази лудост, каза Саакашвили пред журналисти при посещение на ранени в републиканската болница в Тбилиси. Руското министерство на отбраната твърди, че не е получавало предложение от грузинската страна за прекратяване на бойните действия и настоява за изтегляне на грузинските сили от зоната на конфликта.

Няколко грузински танка са успели да пробият отбранителната линия и са навлезли в Цхинвали, предаде ИТАР-ТАСС. От министерството на отбраната на Южна Осетия съобщиха, че са унищожени три грузински танка, както и че в момента грузински танкове, разположени югоизточно от Цхинвали, също се подготвят за настъпление към града.