Нови разкрития около случая с избитите цивилни афганистанци
Нови разкрития около случая с избитите цивилни афганистанци / снимка: Reuters, архив

Американският войник, убил 16 цивилни афганистанци по-рано този месец, не е действал сам и две от афганистанките са били изнасилени преди да бъдат убити. Това са казали членовете на назначената от правителството на Афганистан комисия, разследваща трагедията, основаващи се на разкази на хора от окръг  Панджуаи, където беше извършено убийството, пише в. „Кориере дела сера”.

Изданието се позовава на афганистанската агенция „Паджуок афган нюз”, най-голямата независима агенция в Афганистан. Резултатите от разследването на комисията, съставена от депутати и правителствени чиновници, са били представени в парламента на Афганистан в събота, пише изданието, като се позовава на афганистанската агенция.

На заседанието първо е била съобщена самоличността на 16-те жертви. После член на комисията, разследвала драмата, е разказал, че според свидетелски разкази, преди да прибягнат до оръжия някои от американските военни, за които се предполага, че са извършили убийството, заловили две жени, изнасилили ги и после ги застреляли.

Друг член на комисията заявил, че между 15 и 20 американски военни са участвали в убийството и че над село Зангабад, където беше извършено престъплението, дълго време са летели военни хеликоптери, посочва БТА. Местни жители са разказали на разследващите, че преди убийството е имало атентат срещу чужди военни, които са се зарекли, че ще си отмъстят.

В петък президентът на Афганистан Хамид Карзай също заяви, че американският войник, смятан за виновен за трагедията, не е действал сам. Същевременно войникът, идентифициран като 38-годишният Робърт Бейлс и върнат във военна база в щата Канзас вчера, е имал проблеми със закона в миналото, пише в. „Кориере дела сера”. През 2002 г. той е бил арестуван в хотел в Такома, в щата Вашингтон след агресия над приятелката си. Тогава той не е признал вината си и в крайна сметка съдът го изпратил на 20-часов курс за овладяване на гнева и агресията.

През 2008 г. Бейлс се блъснал с колата си в частен имот в САЩ и после избягал от мястото на катастрофата с окървавена глава. Когато бил заловен в съседната гора, той разказал, че е заспал на волана. Тогава бил глобен с 800 долара. Бейлс е бил в армията от 11 години и е участвал в четири мисии зад граница.