/ БГНЕС
Протестиращи се събраха в центъра на германския град Майнц, подновявайки демонстрациите заради изнасилването и убийството на тийнейджърка, за което е обвинен иракски бежанец, предаде ДПА.
 

БГНЕС, архив


Според разследващите 14-годишната Сузана Ф. е била изнасилена и убита във Висбаден през май. Основният заподозрян - 20-годишният кандидат за убежище от Иракски Кюрдистан Али Б, избяга от страната, след което бе върнат обратно.
 
Тийнейджърка е убита в парк в Германия

Демонстрациите са свикани от дясната инициатива "Направете нещо!" и според полицията в днешния протест са се включили около 100 души. Едновременно с това две контрадемонстрации в Майнц под лозунга "Майнц не е място за мизантропи - бежанци, добре дошли" събрали около 120 души, съобщи говорител на полицията.
 

БГНЕС


Няма съобщения за инциденти при никоя от демонстрациите. Али Б. първоначално успя да се върне в Ирак, но бе депортиран и върнат в Германия. Германската прокуратура съобщи миналата седмица, че той е признал убийството на тийнейджърката, но отрича да я е изнасилил.
 
Експерти по право изразиха скептицизъм за начина, по който заподозреният е бил открит и върнат в Германия. Иракското правителство в Багдад също критикува трансфера му като незаконен, тъй като между Ирак и Германия няма сключен договор за екстрадиция.
БТА