Ангела Меркел
Ангела Меркел / БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел осъди, по думите й, отвратителното убийство на германска тийнейджърка от иракски мигрант, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Неизмеримото страдание, на които са подложени семейството и жертвата, трогна всички, включително мен", каза тя в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Ла Малбе, Канада.

Заподозрян за убийството на 14-годишното момиче е 20-годишен мъж от Иракски Кюрдистан, чиято молба за убежище в Германия била отхвърлена. Екстрадирането му обаче било забавено и той междувременно убил тийнейджърката, преди да избяга от Германия в Ирак заедно със семейството си с фалшиви паспорти.


Тялото на издирваното от над две седмици момиче Сузана бе открито тази сряда в гориста местност край град Висбаден. Аутопсията е показала, че Сузана е станала жертва на тежко сексуално престъпление, а смъртта ѝ е настъпила вследствие на душене. Редица политици вече изразиха възмущението си от жестокото престъпление, отбелязва "Дойче веле".

Вчера властите в кюрдския автономен регион в Северен Ирак арестуваха заподозрения, който днес бе качен на самолет за Германия.

Случаят бе използван от антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" и други, за да разкритикуват отново политиката на отворени врати на Меркел, която през 2015 г. прие над 1 милион мигранти в Германия.