/ Gulliver/Getty Images
Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн съобщи, че локдаунът в най-големия град в страната Окланд ще остане в сила още две седмици, предаде Ройтерс.

Страната се бори да овладее разпространението на варианта Делта на коронавируса.

Няма да има промени в ограничителните мерки, наложени в Окланд вече повече от две месеца, каза Ардърн на пресконференция и подчерта, че ограничителните мерки в Окланд са най-строгите сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие - бизнесът работр дистанционно, училищата са затворени, жителите на града (1,7 милиона) имат право да се виждат с близки и роднини на открито при спазване на социална дистанция и ограничаване на контактите до две домакинства или 10 души, добави тя, цитирана от ДПА. Строгата карантина бе наложена след регистрирането на един случай на коронавирусна инфекция на 18 август. Броят на заразените в Окланд достигна вече 2005 души.

Ще се облекчат обаче ограниченията в съседния Северен район, където децата ще могат да се върнат на училище, а бизнесът да отвори за клиенти.

В петък Ардърн ще обяви нова система от мерки за справяне с ковид, включително поставянето на много високи цели във ваксинационната кампания. Около 85 процента на населението на Нова Зеландия, което подлежи на ваксинация, е получило първа доза, а 66 на сто от новозеландците са напълно ваксинирани. При население от 5 милиона страната е съобщила за около 4600 случая на ковид и 28 починали от началото на пандемията.
БТА