Норвегия почете паметта на жертвите на масовия убиец Брайвик
Норвегия почете паметта на жертвите на масовия убиец Брайвик / снимка: БГНЕС, архив

Норвегия почете днес с възпоменателна церемония паметта на 77-те жертви на десния екстремист Андерш Брайвик, който на този ден преди 4 г. извърши най-кървавото масово убийство страната след Втората световна война, предадоха ДПА и АП.

„Вие не сте забравени, помним ви с любов”, каза премиерката Ерна Сулберг на церемонията в столицата Осло, преди да обяви минута мълчание в памет на загиналите.

21 години затвор за норвежкия масов убиец Андерш Брайвик

Някои правителствени сгради в града все още носят следите от експлозиите, причинени от самозвания опонент на норвежкия мултикултурализъм и антимюсюлмански екстремист. Много от жертвите бяха деца и млади хора, които присъстваха на младежки лагер, организиран от Работническата партия на съседния остров Ютьоя.

Брайвик хладнокръвно разстрелваше повалените на земята ранени и тези, които се опитваха да избягат през водата. В момента убиецът излежава присъда от 21 г. в затвора по обвинение в масово убийство и тероризъм.

Това винаги ще бъде „черен ден” в норвежката история, каза Сулберг.

По-късно днес семействата на жертвите са събраха на окървавения остров Ютьоя, за да си спомнят за близките си. Там бе открит и паметник на жертвите от трагедията през 2011 г. А в главната столична катедрала имаше и църковна служба, на която присъстваха членове на кралското семейство и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който бе премиер на Норвегия по времето на кървавата атака.