Съдът реши: 21 години затвор за норвежкия масов убиец Андерш Брайвик
Съдът реши: 21 години затвор за норвежкия масов убиец Андерш Брайвик / снимки: Reuters
Съдът реши: 21 години затвор за норвежкия масов убиец Андерш Брайвик
56017
Съдът реши: 21 години затвор за норвежкия масов убиец Андерш Брайвик
  • Съдът реши: 21 години затвор за норвежкия масов убиец Андерш Брайвик

Норвежкият съд обяви за вменяем и осъди на 21 години затвор масовия убиец Андерш Брайвик, отнел живота на 77 души през юли миналата година, предадоха световните информационни агенции. Съдът в Осло призна единодушно 33-годишния екстремист за отговорен за действията си.

Брайвик не е изненадан от своята присъда, предаде ДПА, като се позова на неговия адвокат. "Той каза, че решението не е изненада" и няма да обжалва решението на съда, заяви цитираният източник по време на кратка почивка на съда.

33-годишният екстремист бе признат за отговорен за действията му като пренебрегна една от медицинските експертизи, в която бе обявен за "параноик шизофреник". През първите десет години "превантивно задържане под стража" - формулировка, която се използва при особено тежки престъпления - Брайвик няма да има право да пледира за предсрочно освобождаване. В същото време срокът на "превантивно задържане" може да бъде удължен, без това да става за сметка на останалите 11 години от присъдата, ако Брайвик бъде признат за "представляващ опасност за обществото".

Обвиняемият - облечен в черен костюм с бяла риза и сива вратовръзка - изслуша присъдата с усмивка. На влизане в залата той вдигна дясната си ръка с поздрава на крайната десница, посочва Франс прес.

Съдът реши 21 години затвор за норвежкия масов убиец Андерш Брайвик
netinfo

В Норвегия посрещнаха с удовлетворение решението на съда в Осло да осъди терориста на максималния срок затвор, възможен според норвежкото правосъдие - 21 години, посочва АФП.

"Това е добро и правилно решение", писа в редакционна статия на своя интернет сайт таблоидът "Верденс ганг". "Поне в едно отношение Брайвик е прав - за онова, което е сторил, той трябва да си понесе наказанието", се посочва в уводната статия. "Ако съдът го беше признат за невменяем, той щеше да бъде предаде в ръцете на психиатрите и така да бъде откъснат от най-голямото престъпление след края на войната".

"Раздадено бе правосъдие, това е най-важното", заявила една от оцелелите при стрелбата на остров Ютьоя, където загинаха 68 души, пред местни медии.

Окуражени от администраторите на интернет сайта на вестник "Афтенпостен", повечето читатели изразили задоволство, че всичко вече е свършено и най-сетне "животът може да започне отново", посочва АФП.

В редица публикации в Туитър на хора извън Норвегия се изразява учудването, че Брайвик не е получил смъртна присъда. "Брайвик осъден на 21 години затвор? Та това е по три месеца за смъртта на всяка една от жертвите му", написал в Туитър англичанин.

Четенето на присъдата срещу Андерш Брайвик ще продължи часове. Очаква се след това да му бъде дадено правото да направи изявление.

На 22 юли 2011 г. Брайвик отне живота на общо 77 души - осем в атентат срещу резиденцията на правителството в Осло и 69 - предимно младежи - убити при безразборна стрелба в лагера на Работническата младеж на остров Ютьоя.

Най-спорен по време на процеса беше въпросът за психическото здраве на екстремиста. Първата психиатрична експертиза заключи, че той не може да носи съдебна отговорност, а повторната го обяви за вменяем, предава БТА. Брайвик се призна за извършител убийствата и пледира виновен. Той заяви, че деянията му били "жестоки, но необходими", за да предпазят Норвегия от мултикултурализма.

Терористът искаше на всяка цена да бъде признат за психически здрав, за да легитимира расистката си и ксенофобска идеология, а по време на делото каза, че ако го осъдят на затвор, няма да обжалва. При все това той разполага с 14 дни да направи това, ако размисли.

Брайвик ще бъде въдворен в затвора Ила, на десетина километра северозападно от Осло. Екстремистът, който се изживява като писател, казва, че подготвя няколко книги, сред които и автобиография.

Съдебната колегия в окръжния съд в Осло стигна до извода, че Орден на рицарите тамплиери, за чийто член се представя Брайвик, не съществува, се посочва в текста на присъдата. Съдът не откри доказателства за съществуването на такава организация, каза Арнтцен, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Очаква се четенето на присъдата да продължи часове, отбелязва Асошиейтед прес.

Съдът реши 21 години затвор за норвежкия масов убиец Андерш Брайвик
netinfo