/ БГНЕС
Няма данни за пострадали български граждани при наводненията в Япония, при които загинаха 51 души, а 48 се водят за безследно изчезнали. До момента наши сънародници не са се обръщали за помощ към посолството ни в Токио, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Унищожителен порой взе жертви в Япония, хиляди са евакуирани (СНИМКИ/ВИДЕО)

По информация на мисията най-пострадали са префектурите Хирошима, където броят на жертвите е достигнал 22 души, Ехиме, Осака, Шига, Киото и Хього.
 

БГНЕС


В събота сутринта беше отменено предупреждението за очаквани проливни дъждове във Фукуока, Сага, Нагасаки, Хирошима, Тотори и Окаяма, но положението в тези префектури продължава да е изключително тежко. Преустановени са учебните занятия в училищата и университетите в засегнатите региони. Правителството е мобилизирало около 50 000 души от силите за самоотбрана за справяне с извънредно тежката ситуация.

Десетки са в неизвестност след пороите в Япония (ВИДЕО/СНИМКИ)

Прогнозите за времето сочат, че валежите в засегнатите префектури ще продължат и през следващото денонощие.
 

БГНЕС


Министерството на външните работи препоръчва да се следят информационните сайтове и сайта на Японската метеорологична агенция, да не се предприемат пътувания до нормализиране на обстановката, да се следят и спазват инструкциите на местните власти, да се вземат мерки за незабавна евакуация и подслоняване на безопасно място при необходимост.
 

БГНЕС


Българските власти публикуваха и дежурен телефон на Посолството на България в Япония: + 81 80 7966 5608. От министерството напомнят, че сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на crisis@mfa.bg.