Неуредици за разрешителни за наши лекари в Ирландия
Неуредици за разрешителни за наши лекари в Ирландия / netinfo

Издаването на постоянни разрешителни за работа в Ирландия на български и румънски лекари в момента е блокирано заради неизяснени административни процедури, съобщи ирландският Медицински съвет в интернет-бюлетина "Айриш медикъл нюз".

От началото на годината в Съвета са постъпили "множество запитвания" от български и румънски лекари, които се интересуват от изискванията за получаване на постоянни разрешителни за работа.

До момента обаче двете новоприети страни не са потвърдили, че професионалните удостоверения, които се издават на лекарите, отговарят на изискванията на директивите на ЕС, се посочва в информацията на "Айриш медикъл нюз".

Лекарите са сред високо квалифицираните имигранти, които имат право да получат постоянни разрешителни за работа - както според приетите от Ирландия решения, така и според директивите на ЕС. Това обаче означава, че те нямат право на временни разрешителни и на практика за тях не може да има преходен период, през който да бъдат уредени висящите административни въпроси.

В момента в Ирландия с пълна регистрация работят 8 български и 14 румънски лекари, посочва "Айриш медикъл нюз".