Нетаняху: Израел никога няма да забрави геройството на българския народ

Премиерът Бойко Борисов с израелския му колега  Бенямин Нетаняху
Премиерът Бойко Борисов с израелския му колега Бенямин Нетаняху / пресслужбата на Министерския съвет
Премиерът Бойко Борисов заяви, че за него Израел е изключително важен фактор за сигурността и стабилността в Близкия изток. „С израелския министър-председател Бенямин Нетаняху ще обсъдим възможността за съвместно производство в областта на отбраната“, заяви българският министър-председател по време на съвместно изявление с израелския му колега, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов в Тел Авив: Гордеем се със спасяването на българските евреи

В своето изказване премиерът Бойко Борисов отбеляза, че отношенията между Европейския съюз и Държавата Израел невинаги са били на нужната висота, като изрази надежда, че мирните споразумения, в които Израел е страна, ще се подпишат.
 

Надявам се мирните споразумения, в които Израел е страна, да бъдат подписани. Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו е...

Публикувахте от Бойко Борисов в 13 юни 2018 г.
Бенямин Нетаняху е глобален лидер, който умее да води умерена и балансирана политика. България може да се похвали с успешно сътрудничество с Държавата Израел в сферата на сигурността, медицината, новите технологии и др.“, обясни Борисов. Той сподели, че обмяната на добри практики между двете страни е особено успешна в сектор „Сигурност“ и като пример българският премиер изтъкна съвместните учения на български и израелски пилоти.

Премиерът Бойко Борисов с израелския му колега  Бенямин Нетаняху
пресслужбата на Министерския съвет

Българският министър-председател бе категоричен, че в днешно време на България и на българския народ им се налага да взимат много тежки решения, но историята помни едно такова решение, което би могло да се определи като подвиг. „Със спасяването на българските евреи от депортация, нашата страна се е опълчила на една страшна машина, каквато по онова време е била фашистка Германия“, подчерта премиерът. Той благодари на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху за думите му, че Израел никога няма да забрави геройството на българския народ.

„Ние винаги ще бъдем признателни на България, чиито граждани са лягали на релсите, за да предотвратят депортацията на българските евреи. Оценяваме високо вашите усилия за борбата с антисемитизма, радикалния ислям и тероризма“, заяви министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

Премиерът Бойко Борисов с израелския му колега  Бенямин Нетаняху
пресслужбата на Министерския съвет

Израелският премиер изтъкна, че неговата страна през годините винаги е усещала подкрепата на България в международните отношения. По думите на Бенямин Нетаняху, наличието на активен политически диалог между него и министър-председателя Бойко Борисов се отразява благоприятно и върху взаимоотношенията между двете страни.

Премиерът Бойко Борисов с израелския му колега  Бенямин Нетаняху
пресслужбата на Министерския съвет