Неясна е съдбата на организатора на атентатите Абделхамид Абауд
Неясна е съдбата на организатора на атентатите Абделхамид Абауд / БГНЕС

Френските власти все още се опитват да изяснят съдбата на Абделхамид Абауд, сочен за организатор на атентатите в Париж миналата седмица след 7-часовата антитерористична операция срещу апартамента, където се смята, че той се е криел.

Белгийски медии съобщават, че той е загинал при днешната антитерористична операция в парижкото предградие Сен Дени. Репортер на Channel 4 твърди, че Абауд е бил затрупан под руините на сградата, където се взриви жена камикадзе.

Жена камикадзе се взривила по време на операцията в Сен Дени

Френски медии предполат, че белгиецът от марокански произход е сред седмината арестувани при щурма.

Разследващите за момента не дават информация дали Абауд се намира в щурмуваната сграда.

"Никой не е успял да влезе в сградата, така че криминолозите още не са започнали работа, каза прокурорът на Париж Франсоа Молен, който ръководи разследването на петъчните атентати.

Той допълни, че не може да даде информация относно арестуваните и убитите при днешната акция. „Невъзможно е да се каже кои са арестуваните. В момента проверяваме всички. Ще бъде направено всичко възможно да идентифицираме задържаните по най-бързия начин", заяви Молен.

По информация на в. "Фигаро" Абделхамид Абауд е бил в апартамент в атакуваната от специалните сили сграда в Сен Дени, чиито обитатели бяха евакуирани по-рано днес.

Подслонилият терористите в Сен Дени: Искаха само вода и място да се молят

Петима полицаи са били ранени в операцията. Ликвидирани са двама терористи, като сред тях е жена, която се е самовзривила в хода на операцията, като е задействала колан с експлозиви. Тя е роднина на считания за организатор на атентатите в Париж Абделхамид Абауд, съобщава BBC.

Парижкият прокурор обясни че полицията е започнала призори днес операцията в Сен Дени след получена информация, че Абделхамид Абауд може би се намира в апартамент в центъра на това парижко предградие. Според прокурора информацията е получена от подслушани телефонни разговори, от наблюдение и от показания на свидетели.

След щурма в Париж: Убити и арестувани терористи

Френският президент Франсоа Оланд свика извънредно заседание по въпросите на сигурността, в което участват членове на кабинета му. Заедно те следят в реално време операцията в Сен Дени.

Източник: БТА