/ БГНЕС
В навечерието на Нова година по цял свят хората се отдават на различни празненства, спазвайки традиции, които понякога са на ръба на разумното и обичайното. Всичко това се прави с цел да се привлекат късметът и любовта.

В Еквадор е прието в навечерието на Нова година всяко семейство да изгори плашило, пълно с хартия. Според вековната традиция това помага да се прогонят всички нещастия и лоши неща, които са се случили през последната година, предава БНР.

Аржентинците накъсват стари документи и хартия и ги изхвърлят през прозореца. Тези облаци хартия, напомнящи конфети, символизират поставянето на миналото зад гърба им. Хората там вярват още, че точно в полунощ на Нова година трябва да направят стъпка напред с десния си крак, за да им върви леко годината и да е изпълнена с щастие и късмет.

В Куба на Нова година часовниците бият само 11 пъти, защото 12-ят удар се падат точно на Нова година и по този начин дават възможност на часовниците си да отдъхнат и да посрещнат Новата година заедно с всички. Кубинците смятат, че благодарение на тази традиция няма да загубят времето си през настъпващата година. В полунощ те изливат вода на улицата през широко отворените прозорци, за да бъде Новата година толкова чиста и ясна, колкото е водата.

На Нова година в Япония отеква звън на 108 камбани. Според будистката традиция те ще прогонят човешките грехове и ще донесат късмет. Смята се още, че е на късмет да се влезе в новата година с усмивка или смях.

В навечерието на Нова година филипинците се обграждат с кръгли предмети, като се смята, че те ще им донесат просперитет и богатство през Новата година. Затова от монети до грозде – кръглите неща са на почит и в изобилие. Освен това всички лампи по домовете се оставят включени, за да може така да се прогонят злите сили и духове.

Не по малко необичайна  дори страна е традицията в Дания, където в навечерието на Нова година датчаните чупят неизползваните чинии, оставени пред вратата на домовете им от близки и приятели. Колкото повече чинии имате пред къщата си, толкова повече късмет ще имате през Новата година!

В Шотландия първият гостенин след полунощ на Нова година трябва да донесе подарък - вино, уиски, сол, хляб, паричка или въглен, които символизират пари, късмет, щастие, топлина или добро настроение на семейството. Вярва се, че носи късмет, ако първият гостенин е тъмнокос –  русокосите и червенокосите не са на почит!

Във Финландия празничната вечер започва в традиционните сауни, където според преданията живеят малки елфи-покровители на домашното огнище. Вместо да четат хартиени късмет, финландците изсипват разтопен метал в студена вода. Получените форми са и техните късмети - кръглата форма значи пари, а корабът е пътешествие.

Но няма значение как точно ще посрещнете Нова година - важното е да сте с любимите си хора, да изобилства трапезата ви, да изпратите с благодарност старата и да посрещнете с надежда новата година! 
БНР