Иран
Иран / iStock/Getty Images
Полковник Хасан Саяд Ходаяри от влиятелния Корпус на гвардейците на ислямската революция беше застрелян пред дома си от неидентифицирани нападатели на мотоциклет, предаде Асошиейтед прес, като цитира държавната телевизия.

Нападението беше извършено посред бял ден в центъра на Техеран. Корпусът не съобщи много подробности за случилото се, но обвини за нападението "глобалната арогантност", израз, с който обикновено в Иран обозначава САЩ или Израел.

Това обвинение, както и стила на дръзкото нападение, повдигат възможността за връзка с други извършени с мотоциклет убийства в Иран, които вече са били приписвани на Израел.

Подобни нападения бяха извършени срещу ирански ядрени учени.
 


Двамата нападатели са простреляли полковника пет пъти, докато той се е намирал в небронирания си автомобил "Kia Pride", произведен в Иран. Нападението се е случило в близост до иранския парламент.

В съобщенията полк. Ходаяри е наречен само "защитник на светите места" - израз, с който се обозначават иранците, биещи се срещу екстремистката група Ислямска държава в Сирия и Ирак, отбелязва АП.

Според изявление на сайта на иранското правителство, съобщаващо за убийството, той е бил част от елитния корпус "Кудс".

Засега никой не е поел отговорност за нападението. Силите за сигурност преследват предполагаемите извършители.
БТА