В съобщение за пресата днес австрийският канцлер Карл Нехамер потвърди отново позицията на Австрия срещу приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Отхвърлянето на кандидатурите е въпрос на сигурност за Австрия, аргументира канцлерът и разкритикува „погрешната политика на ЕС към бежанците“. И по-нататък: „Няма да има разширяване докато външните граници не се опазват ефективно". Канцлерът твърди, че със заплахи и полемични аргументи се правят опити да се окаже натиск върху Австрия. „Докато 75000 нерегистрирани чужденци пристигат в източната част на Австрия, това е проблем на сигурността, който най-после трябва да бъде решен“, посочи Нехамер.

След като от средата на ноември тунизийците не могат да влизат в Сърбия без виза, от януари това правило ще важи и за индийците. По този начин „ще бъде спрян бежанският туризъм“, смята Нехамер. Подаваните документи за статут на бежанци от тунизийци рязко са намалели след края на безвизовия режим със Сърбия.

Канцлерът е на мнение, че с ветото на Австрия миграционният дебат в ЕС отново е набрал скорост.

Министерството на вътрешните работи във Виена е предоставило статистически данни, които трябва да обяснят рестриктивното поведение на Австрия. Ето някои от тях, представени в пресата: 40 процента от мигрантите идват вероятно със самолет до Белград, за да бъдат преведени от каналджии през Сърбия и Унгария, респективно през Сърбия, Румъния и Унгария за Австрия. Други 40 процента идват по суша от Турция примерно през България или Румъния и Унгария в Австрия.
БТА