Критериите за присъединяване на България към Шенген, които са изцяло технически, бяха покрити от България още през 2011 г. Това е добре известно на всички участници в Шенгенското пространство, включително на правителствата на Нидерландия и Австрия. Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Гълъб Донев, по време на изслушването му в Народното събрание по темата за поредното отлагане на присъединяването ни към Шенгенското пространство. 

Премиерът направи обзор на усилията, които служебното правителство е положило по темата след назначаването му на 2 август т.г., като отбеляза, че извършените две проверки на Европейската комисия са приключили с положителни за страната ни доклади.

В четвъртък, министрите на вътрешните работи и правосъдието отхвърлиха приемането на България и Румъния в Шенген. Решението е взето с 25 гласа "за" и 2 гласа "против".

Очаквано Австрия гласува против двете страни, а Нидерландия се обяви само срещу България.

България не се е отказала от Шенген, заяви служебният министър-председател Гълъб Донев. От парламентарната трибуна Донев увери, че въпреки последното негативно за страната ни решение, взето на заседанието на Съвет „Вътрешни работи и Правосъдие“, провело се на 8 декември в Брюксел, дипломатическата активност на служебния кабинет по темата се е превърнала в приоритет и ще продължи. 

Според премиера негативните позиции на правителствата на Нидерландия и Австрия срещу присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство са продиктувани по-скоро от вътрешнополитически съображения, отколкото от „реално идентифицирани недостатъци“ при прилагането на Шенгенските правила от България. Донев допълни, че подобни позиции внасят разделение в Съюза и поставят под съмнение неговото единство. 

„Заедно с това се поражда съмнение за двойни стандарти“, каза още Донев от парламентарната трибуна. Той определи като „недостойни внушения“ казаното от премиера на Нидерландия Марк Рюте, според когото границата ни може да бъде премината срещу 50 евро. 

Министър-председателят отговори на различни въпроси, а всяка една от парламентарните групи изрази своето отношение по темата.
 
БТА