България се представи много достойно. Заключението на Комисията и становищата на Чешкото председателство посочват, че България и Румъния спазват всички технически изисквания за приемането ни в Шенген. Въпросът беше политически, две държави решиха друго, 25 държави ни подкрепиха. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев в Брюксел, след като министрите на вътрешните работи и правосъдието отхвърлиха приемането на България и Румъния в Шенген. Решението е взето с 25 гласа "за" и 2 гласа "против". Очаквано Нидерландия и Австрия не дадоха зелена светлина на страната ни.

България отново остава извън Шенген

"Австрия даде ясно да се разбере, че има компромиси, които би приела. Ние им предлагаме съвместни наряди, техни представители да дойдат на нашата граница, готови сме на конструктивни решения. Нидерландия не поставя такива изисквания, защото няма конструктивизъм в тяхната позиция", изтъкна още вътрешният министър.

"Твърдението на Австрия е, че Шенген не функционира, Румъния и България не са виновни, първо да оправим проблемите на Шенген. Нидерландия искат доклад по механизъм, който в България не съществува от 2019 г.", изтъкна вътрешният министър. "Действа нов механизъм за България, това е констатирано от ЕК, комисар Йохансон много ясно го заяви", изтъкна още министърът на вътрешните работи.

Реакция дойде и от ВМРО. От партията призова "българската дипломация трябва да поиска поне сухопътните граници спешно да влязат под режима на Шенген, а ако и това не стане – можем да блокираме нидерландската кандидатура за директор на „Фронтекс“.

Оттук нататък пътищата за българската дипломация са няколко – да се поиска ново разглеждане на кандидатурата в рамките на шведското председателство още в началото на другата година с условието да бъдат вкарани поне сухопътните граници в режима на Шенген, за да улеснят транспортните коридори и да се облекчи българският бизнес до разрешаване на другите „спорни“ въпроси. Ако и тази стъпка бъде отказана, то тогава пред страната ни има още два пътя – блокиране на предстоящата кандидатура за директор на „Фронтекс“, която идва от Нидерландия, и също така България да блокира обмена на данни в шенгенската информационна система, изтъкват от ВМРО.

Коментар направи и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Време е да реформираме Прокуратурата. Няма какво да се сърдим. По същия начин, когато ние налагаме вето няма какво на нас да ни се сърдят. Просто трябва да си свършим работата и да покажем, че България може да прави реформи и да реформира правосъдието." Така съпредседателят на "Демократична България" и депутат Христо Иванов коментира в кулоарите на Народното събрание очакваното поредно отлагане на приемането на България в Шенген,

Иванов бе категоричен, че трябва редици реформи като да стегнем службата за сигурност, граничния контрол, провосъдието, всички структури, които трябва да се борят с корупцията. Според него на България ѝ е трудно да направи тези неща и по този начин се спъва вътрешнополитическия процес и се намаляват шансовете за интеграция в ЕС, защото същите теми са основният залог за Шенген.

"Политиците трябва да се събудят и да разберат, че опитите да запазят Иван Гешев и да се избяга от темата за съдебната реформа загробват страната ни", призова още той. "Всяка държава си взима политическите решения, нашата задача е да не им даваме аргументи, за да едни или други политически решения. Нашата задача е да покажем, че и полиците, които взимат решения, и гражданите, пред които се отчитат тези политици, могат да имат доверие на нашите институции", заключи още съпредседателят на "Демократична България".