Протестиращи украинци срещу руската окупация в град Херсон
Протестиращи украинци срещу руската окупация в град Херсон / БГНЕС
Назначената от Русия администрация в Херсонска област ще поиска създаването на руска военна база в окупирания украински регион, предаде Ройтерс, като се позова на РИА Новости.

Това е поредният признак, че Русия не възнамерява да се изтегли от граничещата с анексирания от нея Кримски полуостров южна украинска Херсонска област, въпреки че тя не е част от Донбас, чието пълно "освобождаване" и преминаване под контрола на двете сепаратистки "републики" в Източна Украйна е една от целите на руската т. нар. "специална военна операция" в съседната страна.

Беларус заяви, че проверява бойната готовност на военното си оборудване

"Трябва да има руска военна база в Херсонска област", каза Кирил Стремоусов, заместник-ръководителят на назначената от Русия военно-гражданска администрация на окупирания украински регион. Той посочи, че ще бъде отправено съответно искане до Москва.

"Това е нещо, което цялото население (на Херсонска област) иска", увери Стремоусов. Той подчерта, че създаването на руска военна база в региона "е от съществено значение и (тя) ще е гарант за сигурността на региона и неговите жители".

Херсон си остава единственият голям украински град, превзет от началото на инвазията. Русия обяви тази своя победа на 3 март, припомня Франс прес.

След превземането на града местни жители проведоха протести срещу руската окупация. Чуха се и предупреждения, че Русия подготвя референдум за анексиране на Херсонска област по "кримски сценарий". Крим бе превзет от Русия и анексиран след референдум, произведен през пролетта на 2014 г., след като проруският украински президент Виктор Янукович бе свален от власт с прозападен бунт, предизвикан от отказа му да подпише споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз.

На 11 май говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че жителите на Херсонска област сами трябва да решат дали регионът да стане част от Русия. Същия ден заместник-ръководителят на назначената от Русия военно-гражданска администрация на Херсонска област Кирил Стремоусов обаче многозначително заяви, че към президента Владимир Путин ще бъде отправена молба за присъединяване. Необходимата "законодателна база" за влизане на Херсонска област в състава на Руската федерация ще бъда готова до края на годината, каза Стремоусов. 

Русия ще остане завинаги в Херсонска област, заяви на 6 май високопоставен руски депутат. Андрей Турчак, първи заместник-председател на Съвета на Федерацията - горната камара на руския парламент, и секретар на Генералния съвет на управляващата партия "Единна Русия", говори след среща в Херсон с назначения от Русия ръководител на регионалната администрация Владимир Салдо. Това бе първият път, когато високопоставен представител на Русия обяви, че страната не възнамерява да се изтегля от украинските територии, които превзе от началото на войната на 24 февруари, отбелязва Франс прес. Русия твърди, че основните цели на нейната "специална военна операция" са демилитаризацията и "денафикацията" на Украйна.
БТА