Следите от новичок, с който бе отровен Навални, са открити върху бутилка с вода
Следите от новичок, с който бе отровен Навални, са открити върху бутилка с вода / IStock
Отровна бутилка с вода, поставена нарочно в хотелската му стая в Томск, е причина Алексей Навални да изпадне в критично състояние, смятат неговите помощници във видео, излъчено в Инстаграм, съобщи CNN. Те повикали спешно адвокат, който „започна да записва, да описва и да пакетира всичко, което имаше там, особено хотелските бутилки с вода“, се казва в посланието на съмишлениците на руския опозиционер, който се възстановява в берлинска болница.

„Две седмици по-късно именно в бутилката с вода от Томск германската лаборатория откри следи от новичок. А после още 3 лаборатории, направили тестове от Алексей, потвърдиха, че Навални е отровен с него (новичок)“, добавят в посланието си помощниците на руския опозиционер.

Досегашните изследвания в Германия, както и в шведска лаборатория, показаха наличие на следи от новичок, отрова, свързана с използването й от руските специални служби против критици срещу Путин.

Навални оцеля благодарение на бързата реакция на пилотите на самолета, в който пътуваше, кацнал в Омск, и на лекарите в местната болница.

Впоследствие бе превозен до Германия и приет в берлинската болница „Шарите“, където се възстановява, дори тези дни бе публикувана и негова снимка.