НАТО утвърди незабавното разполагане на команден център в България
НАТО утвърди незабавното разполагане на команден център в България / снимка: БГНЕС

НАТО реши в България, Румъния, Полша, Латвия, Литва и Естония незабавно да бъдат създадени многонационални командни и контролни центрове на пакта. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след края на еднодневното заседание на министрите на отбраната от Алианса.

Не са нужни законодателни промени за центъра на НАТО

Тези щабове ще бъдат постоянни и ще покажат присъствието на НАТО в посочените държави, се отбелязва в приетите решения. Щабовете ще подпомагат спешното разгръщане на силите на пакта за бързо реагиране в Източна Европа, ще бъдат в помощ при планирането на съвместната защита, ще съдействат при координацията на многонационалните учения. НАТО утвърждава обособяването на сухопътна бригада за бързо реагиране, съставена от 5000 военни, готови да се разгърнат в срок до 48 часа. Други 30 000 военни ще осигуряват допълнителните специални сили, които ще бъдат в състояние за намеса в рамките на една седмица от възникването на необходимост - отправянето на заплаха срещу държава от алианса или нападение над нейната територия. Специалните части ще бъдат годни за действия по суша, въздух и вода.

Начините за финансиране на щабовете и специалните сили ще бъдат изяснени през юни. Очаква се средствата да бъдат осигурени едновременно от отделните държави от пакта и от съюзния бюджет.

Общата цел е обособяването на възможности за реакция при криза, независимо от посоката на нейния произход.

Източник: БТА