/ БГНЕС
Северноатлантическият алианс скоро ще предостави на Украйна стотици единици оборудване за противодействие на безпилотни летателни апарати, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на Берлинския форум за външна политика.

"През следващите дни НАТО ще достави на Украйна системи за борба с дронове, стотици станции за активно заглушаване, за да им помогне да реагират на тази конкретна заплаха, включително и от ирански дронове", заяви генералният секретар на Алианса.

Според него "е необходимо не само да се предоставят на Киев обещаните системи за противовъздушна отбрана", но и да се увеличат доставките на този вид оборудване.

Започва учение на ядрените сили на НАТО в Европа

През август „Вашингтон пост“ публикува статия, в която се твърди, че Иран доставя на Русия свои дронове. Впоследствие подобни твърдения бяха отправени и от служители на американската администрация. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков нарече тези съобщения лъжа. Песков заяви, че Кремъл не разполага с информация за закупуването от Русия на ирански дронове - въпрос, който трябва да бъде прехвърлен към Министерството на отбраната. Той също така подчерта, че Русия използва дронове местно производство.

В края на септември иранският външен министър Хосейн Амир Абдоллахиан заяви, че Техеран не подкрепя нито една от страните в конфликта в Украйна и се противопоставя на доставките на чуждестранно оръжие както за Киев, така и за Москва.
БГНЕС