/ iStock
Официална церемония по поемане на ролята на Рамкова държава от Италия за бойната група на територията на нашата страна ще се състои днес в района на учебния полигон „Ново село“, съобщиха от Министерството на отбраната. 

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще посети полигона, където ще участва в официалната церемония, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Той ще бъде посрещнат с почетен строй и ще приеме рапорта на командващия церемонията.

На учебния полигон „Ново село“ преди това през деня Радев ще има среща с върховния съюзен командващ за Европа генерал Кристофър Каволи.

На събитието на полигона „Ново село“ ще присъстват също служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, както и министърът на отбраната и началникът на отбраната на Италианската република Лоренцо Гуерини и адмирал Джузепе Каво Драгоне. 

В рамките на церемонията ще бъдат наградени военнослужещи от българска и италианска страна с принос към изграждането на бойната група.

Ще бъдат представени въоръжение и техника на бойната група. 

Бойната група се сформира на територията на България съгласно решения на Министерския съвет от 2 март и от 20 май т. г. за принос в усилването на отбранителния потенциал на НАТО за защита на териториалната цялост на страните членки.
БТА