/ iStock/Getty Images
Йенс Столтенберг обаче се противопоставя на това Пекин да бъде посочван като нов противник
НАТО утре за първи път официално ще признае предизвикателствата, които поставя Китай пред алианса, предаде Франс прес.

Генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг обаче се противопоставя на това Пекин да бъде посочван като нов противник.

"Китай разполага с втория по големина бюджет за отбрана в света и има много нови и съвременни възможности, сред които ракети с голям обсег, които могат да достигнат до всяка точка в Европа и Съединените щати", подчерта Столтенберг няколко часа преди началото на срещата на върха на НАТО в Лондон по случай 70-ата годишнина на алианса.

На фона на протести: Срещата на върха на НАТО започва с прием в Бъкингамския дворец


Лидерите на 29-те страни членки на НАТО се очаква да подпишат утре съвместна декларация, признаваща "възможностите и предизвикателствата", поставяни от Китай. Планира се те да одобрят и доклад, съдържащ план за действие на НАТО спрямо Пекин. "Целта не е да бъде създаден нов противник, а да анализираме, разберем и отговорим по балансиран начин на предизвикателствата, които поставя Китай", категоричен бе Столтенберг. Пекин е обвиняван в извършването на кибератаки срещу Европа и в индустриален шпионаж, което може да се отрази на сигурността на държавите от алианса, изтъкна генералният секретар.

Според Столтенберг "трябва да отчетем факта, че Китай се приближава към нас в Арктика, Африка и Европа, където прави огромни инвестиции в нашите инфраструктури, и в киберпространството".

Столтенберг предложи Гърция и Турция сами да решат споровете помежду си

Европа полага усилия да формулира обща позиция по отношение на Китай, но между различните европейски държави съществува разделение. Някои страни членки на Европейския съюз твърдят, че Китай е заплаха, а други (основно от Южна и Източна Европа) се радват на желанието на Пекин да инвестира в инфраструктурни проекти, отбелязва Франс прес.

В проекта за декларация на срещата на НАТО (който вече бе одобрен от постоянните представители на страните членки в НАТО) се подчертава и необходимостта от сигурни и устойчиви комуникационни системи - в частност инфраструктурите за мобилните мрежи от пето поколение (5G). Китайски компании, като гиганта Huawei, искат активно да участват в изграждането на тези мрежи.

Вашингтон упражни натиск върху Европа да изключи Huawei от процеса по изграждане на 5G мрежите заради тесните връзки на компанията с китайското правителство и риска инфраструктурите да бъдат използвани от Пекин за шпионаж.
БТА