/ БГНЕС
На двудневната Среща на върха лидерите на 29-те съюзници ще отбележат 70 години от създаването на Алианса.

Президентът Румен Радев, който ръководи българската делегация, обяви, че се финализират детайлите за това България да охранява въздушното пространство на Северна Македония съвместно с Гърция, предаде БНТ.

Тръмп: САЩ и Русия искат нов договор за ядрените оръжия

В Бъкингамския дворец кралицата на Великобритания Елизабет Втора даде началото на тържествен прием за всички 29 лидери на страните членки на НАТО, за да отбележат 7 десетилетия от създаването на Алианса.

Двудневната среща на върха се провежда на фона на мащабни протести на антиглобалисти, анти-Тръмп, анти-Ердоган активисти, които се преместват все по-близо до Бъкингамския дворец, периметърът около който е отцепен.
 

НАТО среща протести
БГНЕСЗа двудневната среща пристигнаха президентът на САЩ Доналд Тръмп, на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел, българският държавен глава Румен Радев и други.

Срещата идва на фона на противоречия и разделения сред съюзниците: САЩ настояват за преосмисляне целите и функциите на НАТО три десетилетия след края на Студената война, френският президент Макрон обяви, че НАТО е в мозъчна смърт, коментирайки липсата на стратегическа координация със САЩ, Турция блокира плановете за защита на Балтийските републики и Полша заради критиките срещу нея заради операцията в Сирия и купуването на руски ракети.
 

БГНЕС"На този фон България тази година е сред отличниците в НАТО по разходите за отбрана веднага след Съединените американски щати, на второ място с малко над 3%, готова е за доста по-засилено присъствие на НАТО в Черно море и финализира планове за съвместна защита на въздушното пространство на Северна Македония с Гърция", обяви президентът Румен Радев, който води българската делегация.
 

БГНЕССлед приема от кралицата ще последва официална вечеря на "Даунинг стрийт" 10, чийто домакин ще бъде английският премиер Борис Джонсън.
БНТ