Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
САЩ и Русия искат да сключат нов договор за ядрените оръжия, заяви американският президент Доналд Тръмп преди началото на срещата на върха на НАТО в Лондон, предаде Ройтерс.

"Откровено казано, цялата ситуация с ядрените оръжия не е добра", заяви Тръмп. "Напуснахме договора, защото той не се спазваше от другата страна. Но те искат да сключим договори и ние също и аз мисля, че това би било нещо велико. Откровено казано, мисля, че това е едно от най-важните неща, които можем да направим".

Тръмп: Изказването на Макрон за НАТО беше много оскърбително

Китай също е заинтересуван да се присъедини към преговорите, добави Тръмп.

"Те бяха изключително развълнувани" от идеята да участват, заяви президентът на САЩ. "Така че във връзка с това може да се случат някои много добри неща".

През август Вашингтон официално денонсира Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, позовавайки се на нарушения от страна на Русия. Москва отрича тези обвинения, припомня Ройтерс.

Захариева: НАТО е успешен съюз, надявам се недоразуменията да се изгладят

Френският президент Еманюел Макрон призова от своя страна за стратегически диалог без наивност с Русия, предаде Франс прес.

Макрон отправи призива преди началото на срещата на върха в Лондон по случай 70-ата годишнина на НАТО.

"Трябва да инициираме диалог без наивност с Русия, за да намалим конфликтността" с Москва, изтъкна Макрон на съвместна пресконференция с американския президент Доналд Тръмп.
Френският лидер заяви, че е необходимо създаването на нов договор за ядрените оръжия със среден обсег. "Франция, Германия и другите европейски страни са застрашени сега от нови руски ракети. Не бива да демонстрираме никаква наивност по отношение на Русия, но не мисля, че статуквото е най-доброто решение", подчерта той.

Зеленски отново отрече да е имало услуга за услуга с Тръмп

Макрон изброи и определени предварителни условия за подобен диалог. "Нужен е напредък по въпроса с конфликта между Русия и Украйна", каза президентът на Франция. Среща в Нормандския формат между лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия е предвидена за 9 декември, отбелязва Франс прес.
 


Според Макрон е необходимо изготвянето на дневен ред между европейските държави и с останалите съюзници от НАТО, за да бъдат дефинирани общите заплахи. Най-голямата заплаха е международният тероризъм и тероризмът на групировката "Ислямска държава", заяви той.

Тръмп изрази оптимизма си за решаването на конфликта между Русия и Украйна. "Мисля, че срещите с Русия и Украйна са много важни. Възможно е да бъде постигнат сериозен прогрес" на тези срещи. "Нужен им е мир, защото се бият от доста дълго време. Мисля, че има големи шансове то
БТА