Еманюел Макрон и Доналд Тръмп
Еманюел Макрон и Доналд Тръмп / БГНЕС
Френският президент обаче стои зад думите си, че Алиансът е в състояние на "мозъчна смърт"
Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи като много оскърбително изказването на френския си колега Еманюел Макрон за "мозъчната смърт" на НАТО.
 


"Смятам, че това е много оскърбително", заяви Тръмп на пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на срещата на върха на организацията в Лондон по случай 70-ата й годишнина, съобщи БТА.

Тръмп засипа с похвали Джонсън, обеща да не се меси в британските избори

Президентът на САЩ отбеляза, че възнамерява да обсъди въпроса с френския си колега по-късно днес.

"Това е едно много, много злобно изявление по адрес на 28 държави", каза Тръмп. Той заяви, че бил много изненадан от тези думи на Макрон и ги намира за много опасни за Франция. "Никой не се нуждае от НАТО повече от Франция", увери Тръмп.

Тръмп: Сирийският нефт е в нас и ще правим с него каквото си поискаме

На среща в Париж със Столтенберг в четвъртък Макрон каза, че остава на своята позиция за "мозъчната смърт" на НАТО, и изрази съжаление, че последните две срещи на върха на алианса са били посветени единствено на начини да се облекчи финансовата тежест за САЩ. от изявлението си, че НАТО е в състояние на "мозъчна смърт".

Френският президент Еманюел Макрон не се отказва от изявлението си, че НАТО е в състояние на "мозъчна смърт", предаде АФП.

"Поддържам" това изявление, заяви Макрон на съвместна пресконференция с Доналд Тръмп малко преди началото на среща на върха на Северноатлантическия алианс в Лондон.
Няколко часа по-рано президентът на САЩ обяви изявлението на Макрон за Алианса за "много обидно".

В същото време "стратегически въпроси за мира в Европа, отношенията с Русия, темата с Турция или кой е врагът (на НАТО) не бяха решени", заяви френският президент.
БТА