Насрала призовава към антиправителствени протести в Ливан
Насрала призовава към антиправителствени протести в Ливан / netinfo

Лидерът на ливанската шиитска организация Хизбула Хасан Насрала призова всички ливанци да се присъединят към обявената за днес стачка, за да свалят правителството, предаде Асошиейтед прес.

В реч пред многохилядна тълпа в южните бейрутски предградия по случай празника "ашура" Хасан Насрала обвини правителството, че се опитва да разпали гражданска война.

От своя страна министър-председателят Фуад Синьора подкани сънародниците си да не откликват на призива за стачка. Той подчерта, че на армията и полицията е наредено да не допускат да бъдат блокирани основните пътища и обществени обекти. От снощи по основните пътни артерии в ливанската столица патрулират засилени военни патрули.

Двете страни се опитват да избягнат конфронтацията, но напрежението на улиците расте, посочва АП.

Стачката се организира един ден след празника "ашура", на който шиитите отбелязват годишнината от смъртта на внука на пророка Мохамед - имам Хюсеин. В дните около "ашура" емоциите за изострени до крайност, посочва ИТАР-ТАСС.

Към призивите на премиера за бойкот на опозицията се присъединиха двама от най-влиятелните ливански политически лидери - Уалид Джумблад, който е всепризнат старейшина на друзката общност в страната, и Самир Жажа, лидер на християнската групировка "Ливански сили".

Засега политическите лидери на партиите в проправителствената коалиция и на опозицията се ограничават с ожесточена словесна война. Според ИТАР-ТАСС обаче за пръв път от края на гражданската война в Ливан през 1990 г. страната се доближава толкова близо до "опасната черта, зад която започват разколът и анархията".