/ Gulliver/Getty Images
Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн окачестви първото успешно скачване на кораба "Дракон" на компанията "Спейс Екс" с Международната космическа станция (МКС) като начало на нова епоха в космическите полети, предаде ТАСС. Той написа това на страницата си в Twitter.
 
"Със скачването на "Дракон" на "Спейс Екс" с МКС започва нова епоха в космическите полети", е написал Брайдънстайн. "Поздравявам всички с този исторически успех, който ни доближава до целта американски астронавти да използват американски космически кораби", допълва той.

Космическата капсула „Дракон“ успешно се скачи с МКС

По-рано днес космическата капсула „Дракон“ на американската частна космическа компания „Спейс Екс“ автономно се скачи с Международната космическа станция. На борда на капсулата пътува 90-килограмовият манекен с човешки размери Рипли.
 
„Дракон“ се приближи към орбиталния комплекс, който е на разстояние от около 400 км от Земята, използвайки само компютрите и сензорите си, за да се ръководи. Процедурата е нова, тъй като изпращаните досега до станцията товарни кораби трябваше да бъдат хванати от роботизирана ръка и изтеглени от нея на позиция.
 
Те нямат прецизното оборудване да го направят сами.
 
Спейс Екс изстреля манекена Рипли с капсулата „Дракон“ към МКС
 
„Дракон“ ще остане на космическата станция до петък, когато ще се разкачи и ще започне завръщането си обратно на Земята.
БТА