Ще започне ли НАСА да изпраща астронавти в космоса без помощта на Русия?
Американската частна космическа компания „Спейс Екс“ изстреля за тестови полет към Международната космическа станция (МКС) капсулата "Дракон", която носи на борда си манекен с човешки ръст, съобщава Ройтерс.
 
Ако изпитанието на космическия кораб премине успешно, то той ще бъде одобрен за превоз на астронавти до орбиталния комплекс до края на годината.
 
„Спейс Екс” подготвя демонстрационен безпилотен полет към МКС

Ракетата на „Спейс Екс“ - „Фалкън 9“ и капсулата „Дракон“ излетяха от Космическия център „Кенеди“ в щата Флорида в присъствието на собственика на компанията - милиардера Илон Мъск. Изстрелването се извърши от историческата площадка 39А, откъдето „Аполо“ тръгва на мисия към Луната, а совалката „Атлантис“ извършва последния си полет.
  Тъй като това е само демонстративен полет, на борда на капсулата няма астронавти, а само манекен с човешки ръст, облечен в специален костюм. Манекенът е наречен Рипли - по героинята на Сигърни Уивър от филмите за „Пришълецът“, и ще бъде покрит със специални сензори. Те че отчитат налягането и допълнителните фактори, които ще повлияят на астронавтите вътре в капсулата по време на експерименталния полет.

Gulliver/Getty Images

Ще изпраща ли НАСА астронавти в Космоса без помощта на Русия? (СНИМКИ)

Очаква се „Дракон“ да се скачи с Международната космическа станция в неделя рано следобед (около към 11.00 ч. по Гринуич).

Gulliver/Getty Images

Астронавтите на орбиталния комплекс ще наблюдават отблизо експеримента, като се очаква корабът да се завърне на Земята в края на следващата седмица, след като премине допълнителни тестове.
 
САЩ не са изпращали хора в космоса от 2011 г., когато спряха от експлоатация космическите си совалки. Сега Вашингтон плаща на Русия, за да използва руските космически кораби „Союз“ за превоза на хора и товари до орбиталния комплекс.

Gulliver/Getty Images

 

БТА, БГНЕС