Нарастват надеждите за медиците в затвора в Либия
Нарастват надеждите за медиците в затвора в Либия / netinfo
Британски и европейски представители активизират усилията за освобождаването на петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия, и се надяват на пробив през следващите седмици, пише в електронното си издание в. "Файненшъл таймс".

Либийски съдилища два пъти признаха шестимата за виновни в умишлено заразяване на над 400 деца с ХИВ през 1998 година, въпреки съмненията в целия свят в безпристрастността на процеса и въпреки научните доказателства, хвърлящи вината върху лошите санитарни условия.

Представители от ЕС и Великобритания напоследък постигнаха напредък в продължителните преговори с Либия, целящи отменяне на присъдата и освобождаване на медиците в замяна на пакет от компенсации за жертвите. Темата е първостепенен приоритет за Германия, която желае да постигне напредък по време на председателството си в ЕС, което приключва в края на юни.

Външните министри от ЕС на среща през май се споразумяха да увеличат двустранните контакти с Триполи. Франция и Италия също се присъединиха към "ядрото", преговарящо с Либия. Групата преди това бе съставена от Великобритания, САЩ, Европейската комисия и България. "Работим много усилено за намирането на решение, заедно с комисията", заяви дипломат от ЕС.

Екипът на Тони Блеър, британския премиер, който сега е на посещение в Африка, също активизира усилията за уреждане на спора.

Надеждите за споразумение бяха попарвани няколко пъти от първото произнасяне на присъдата насам. Но макар официалните лица да предупреждават, че преговорите все още може да ударят на камък, някои събития напоследък породиха надежди, че Либия е готова да отмени присъдата.

Либийски съд в неделя отхвърли обвиненията, че медиците са набедили полицейски офицери, твърдейки, че изтезания са използвани, за да бъдат изтръгнати признанията им. Изненадващото решение, което бе оставено без обяснение от съдията, бе произнесено ден след като фондацията, ръководена от влиятелния син на либийския ръководител полк. Муамар Кадафи, която играе централна роля в преговорите, заяви, че има признаци за изход от кризата в близко бъдеще.

Очаква се либийски съд да се произнесе по окончателното обжалване на медиците в близко бъдеще. Задържането в затвора на шестте медици - неуредено наследство от периода на Либия като държава парий, се превърна в политически въпрос и в България, която бе приета в ЕС през януари, и в Либия, се казва в кореспонденцията на "Файненшъл таймс" от Вашингтон, Лондон и Брюксел. /БТА/