/ БГНЕС
Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за изпълняващ длъжността президент, призова за масови демонстрации следващата седмица с искане за оставка на президента Николас Мадуро в първата публична поява, след като се обяви за държавен глава, предаде Франс прес.
 
"Тези, които си мислят, че сме се изморили, ще се разочароват, защото хората ще бъдат по улиците още известно време, докато престане узурпирането на властта и имаме преходно правителство и свободни избори", каза Гуайдо на площад в Каракас.

Кризата във Венецуела се задълбочава
БГНЕС

Кризата във Венецуела се задълбочава (СНИМКИ)
 
Той добави, че ако силите за сигурност го задържат, поддръжниците му трябва да следват поетия курс, предаде Асошиейтед прес.
 
Гуайдо призова армията да застане на негова страна срещу Мадуро и да допусне доставките на хуманитарна помощ в страната, съобщи ДПА.
 
"Дошъл е моментът да застанете на страната на конституцията. Застанете на страната на венецуелския народ", каза Гуайдо към военните.

Кризата във Венецуела се задълбочава
БГНЕС

КРИЗАТА ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА В СНИМКИ
 
Президентът на Венецуела Николас Мадуро изрази надежда, че САЩ ще се съобразят със заповедта му техните дипломати да напуснат страната след обявеното от него скъсване на дипломатическите отношения с Вашингтон. По-рано група американски дипломати напуснаха посолството в Каракас и заминаха за летището под полицейски ескорт.
 
Мадуро уточни, че е скъсал само дипломатическите отношения със САЩ, но социалните и икономическите връзки "ще продължат и ще процъфтяват", предаде ТАСС.
 
"Отношенията ни със САЩ са многостранни. Скъсахме дипломатическите и политическите отношения с правителството на Тръмп, но ще продължим да поддържаме отношения с народа, с университетите, с обществените движения и търговските сектори" на САЩ, заяви Мадуро на пресконференция.

Венецуела
БГНЕС

Мадуро обяви затварянето на посолството на Венецуела в САЩ
 
Хуан Гуайдо призова американските дипломати да останат във Венецуела и ги увери, че са добре дошли и парламентът ги защитава, предаде ДПА.
 
Държавният департамент обяви, че изтегля всички служители от по-нисък ранг от посолството си в Каракас.
 
Мадуро изяви готовност да се срещне с Гуайдо, за да водят "национален диалог", предаде Франс прес. "Ангажирам се за национален диалог. Днес, утре, винаги", заяви Мадуро.

Венецуела
БГНЕС

Председателят на венецуелския парламент се провъзгласи за временен президент
 
Гуайдо заяви, че няма да участва във "фалшив диалог" с Мадуро.
 
"Когато репресията не дава резултат, тя се превръща във фалшив диалог. Искам да заявя ясно на света и на този режим: никой тук няма да участва във фалшив диалог", каза Гуайдо.
БТА