/ БГНЕС
Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо каза, че е готов да обмисли предоставяне на амнистия на президента Николас Мадуро и неговите съюзници, ако те помогнат Венецуела да се върне към демокрация, предаде Асошиейтед прес.

КРИЗАТА ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА В СНИМКИ

Гуайдо направи пред телевизия "Унивисион" първото си публично изявление, откакто се обяви за временен президент на Венецуела. 

Гуайдо, който е председател на парламента, заяви, че амнистията съществува като възможност за всеки, който е готов да помогне за възстановяване на конституционния ред във Венецуела.

БГНЕС

САЩ, Канада и редица латиноамерикански страни подкрепят Гуайдо. Но Мадуро не показва признаци да е готов да се откаже от властта и настоява, че е демократично избраният лидер.

Президентът социалист обвинява САЩ, че подкрепят опит за преврат, целящ да го свали от власт, и скъса дипломатическите отношения с Вашингтон.
Мадуро нареди всички дипломати на Венецуела да се приберат от САЩ и затвори венецуелското посолство във Вашингтон.

Мадуро обяви затварянето на посолството на Венецуела в САЩ

Той предупреди, че ако САЩ "имат някакъв разум", ще изтеглят дипломатите си от своето посолство в Каракас, вместо да се противят на заповедта му за тяхното напускане.

Напрежението между Венецуела и САЩ се изостри, след като правителството на американския президент Доналд Тръмп призна Гуайдо, който се обяви за временен президент и обеща да отстрани Мадуро, когото нарече "диктатор".

Председателят на венецуелския парламент се провъзгласи за временен президент

Мадуро отвърна, като скъса отношенията със САЩ и даде на американските дипломати 72 часа да напуснат Венецуела. Вашингтон обаче каза, че ще пренебрегне заповедта, след като Гуайдо призова чуждестранните посолства да не се съобразяват с нарежданията на Мадуро и да оставят дипломатите си във Венецуела.

Мадуро заяви, че ще продължи да управлява, но приветства диалог с опозицията, след като председателят на парламента Хуан Гуайдо се обяви за временен държавен глава, предаде ДПА.

Мадуро осъди обявлението на Гуайдо като "преврат", подбуден от САЩ, и каза, че няма конституционни основания да бъде отстранен от власт.

Той обаче изрази готовност за преговори с опозицията, като приветства предложение, направено от Мексико и Уругвай, за предприемане на дипломатическа инициатива за насърчаване на диалог и търсене на "мирно споразумение".

"Да разговаряме, да се изслушваме, да се разбираме и да включим всички политически играчи . . . разбира се, че съм съгласен", заяви Мадуро.
БТА