Николас Мадуро
Николас Мадуро / БГНЕС
Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви затварянето на посолството и на консулските служби на неговата страна в САЩ, след като скъса дипломатическите отношения с Вашингтон, признал опозиционера Хуан Гуайдо за временен венецуелски президент, предаде Франс прес.

"Реших да отзова целия дипломатически персонал и да затворя нашето посолство и нашите консулски служби в САЩ", каза Мадуро по време на церемония във Върховния съд.

Председателят на венецуелския парламент се провъзгласи за временен президент

Мадуро се зарече да остане на власт и каза, че няма конституционни основания за неговото отстраняване, предаде ДПА.

Държавният департамент на САЩ нареди някои дипломати и други служители на американското посолство да напуснат Венецуела, предаде Асошиейтед прес. Външнополитическото ведомство каза, че предприема стъпката по съображения за сигурност и че посолството в Каракас ще остане отворено.

Сержант призовава за отстраняване на президента Мадуро (ВИДЕО)
 
Решението беше взето, след като американското правителство отхвърли заповедта на венецуелския президент Николас Мадуро за скъсване на отношенията със САЩ и за това американските дипломати да напуснат Венецуела до уикенда. Според американското правителство заповедта на Мадуро не е законна, защото САЩ вече не го признават за легитимен лидер на Венецуела.
БТА