/ БГНЕС
Президентът на Косово Хашим Тачи събра в кабинета си всички шефове на структурите за сигурност в Косово, предаде Танюг, като се позова на Радио и телевизия Косово. В кабинета на Тачи дойдоха директорът на Косовската разузнавателна служба, директорът на полицията, шефовете на правосъдните институции.

Междувременно в Белград бе свикано заседание на Съвета за национална сигурност, съобщи сръбската държавна телевизия РТС. Президентът Александър Вучич предупреди ЕС, че Сърбия ще реагира, ако косовските специални части РОСУ не се изтеглят от Северно Косово. РТС съобщава и че е забелязано придвижване на сръбската армия и полиция към Косово.

Александър Вучич обяви бойна готовност заради арести на сърби в Косово

Косовската полиция
предприе тази сутрин операция в четирите северни общини с предимно сръбско население. Властите в Прищина съобщиха, че това е операция срещу организираната престъпност, докато директорът на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич заяви, че тя има за цел да сплаши сърбите и да предизвика паника.
Двама сърби бяха леко ранени при стрелба в северната косовска община Зубин поток рано тази сутрин, когато специалните косовски сили РОСУ са пристигнали в района, потвърди за Танюг полицейски служител от мястото на събитието.
Около 6.20 часа е започнала престрелка между неизвестни лица и специалните полицейски части.

Вучич: Сърбия ще защити народа, ако го нападнат

Сръбският президент Александър Вучич нареди всички части на сръбската армия да бъдат поставени в степен на пълна бойна готовност поради навлизането на косовските специални части РОСУ в населеното предимно със сърби северно Косово. По-рано и сръбското министерство на вътрешните работи постави в степен на пълна готовност специалните полицейски части.
Силите на НАТО в Косово /КейФОР/ също потвърдиха, че е в ход операция на косовската полиция, която по нареждане на прокуратурата в Прищина се извършва в рамките на борбата с престъпността на цялата територия на Косово, а не само в северните общини с предимно сръбско население, предаде Танюг.

Операцията не е насочена срещу сърбите, а срещу хора, обвинени в корупция и престъпност, каза за Танюг говорителят на КейФОР Винченцо Грасо.

"Засега ние следим ситуацията, в контакт сме с властите в Прищина, но сме отворени и за комуникация със Сърбия", каза Грасо. По неговите думи, става дума за полицейска операция, каквито е имало и в миналото, и КейФОР само наблюдава ситуацията.

"Това е обсъждано и по-рано, ние не се намесваме в операции на полицията, докато не ни поискат съдействие", каза говорителят на КейФОР, коментирайки призивите на сръбски представители КейФОР да направи нещо по въпроса за операцията на косовските специални части в Северно Косово.

 
БТА