Александър Вучич
Александър Вучич / БГНЕС
Сръбският президент Александър Вучич каза в парламента, че Сърбия е получила съобщение от представители на НАТО, че операцията в Северно Косово е насочена против организираната престъпност и корупцията и че затова те не се намесват, предаде Танюг. Вучич добави, че е чул същото и от представители на Европейския съюз, които са призовали сърбите да се успокоят и да разберат, че операцията на косовската полиция е в рамките на борбата с корупцията.

"Няма какво повече да кажа и да давам политически оценки. Много пъти съм подчертавал, че ще пазим мира и стабилността почти на всяка цена, но ни е достатъчно ясно за какво лицемерие става дума тук", заяви Вучич.

Президентът добави, че министърът на отбраната и началникът на Генералния щаб на сръбската армия са се свързали с НАТО и им било казано, че алиансът няма да се намесва в косовската операция. По думите му  унгарските служители в КейФОР - силите на НАТО в Косово,  са се опитали да успокоят ситуацията, но командирът им ги върнал от обратно и казал, че КейФОР няма да се намесва в неща, които са от полицейско естество.

"НАТО съобщи, че това е борба с корупцията и престъпността и че те подкрепят независимо Косово в тази борба", заяви Вучич.

Той бе категоричен, че в Косово продължават опитите сърбите да се представят като престъпници и че всичко това се прави, за да се всее страх сред сръбския народ и да се попречи за защитата на Северно Косово.

Той добави, че и държавата Сърбия, и той лично, и други сръбски лидери са били обвинявани за убийството но косовския сръбски политик Оливер Иванович, а от друга страна се опитват да представят като престъпници сърбите в Северно Косово, където престъпността е най-ниска в сравнение с останалите части на Косово.

"Тази криминализация стигна дотам, че трябваше да се покаже и с броя на арестуваните сърби, за да могат да кажат, че това е борба с престъпността и корупцията. За да свикнем с това в бъдеще и то да стане обичайно", каза Вучич.

Ако се стигне до нарушаване на конституционния ред и до нападения срещу сърбите в северно Косово, ще защитим нашия народ, заяви още пред сръбския парламент президентът Вучич.

Осъзнаваме тежките и ужасни последици и Белград ще продължи да работи за запазване на мира и стабилността, изтъкна той. "Няма да позволим нова (операция) Буря  в която и да е част, където живее нашият народ", заяви Вучич.

Александър Вучич заяви в сръбския парламент, че има информации, все още непотвърдени, че е пребит и задържан и един руски гражданин в Косово - Михаил Красношченко, служител в администрацията на мисията на ООН ЮНИК, предаде Танюг. Сръбските власти са информирали за това компетентните органи на руските държавни власти, добави президентът. "Пребили са го и са го задържали, ако информацията е вярна, най-вероятно за да се подмажат на онези, които одобриха цялата акция", каза Вучич.
От своя страна президентът на Косово Хашим Тачи призова сръбската общност в страната да запази спокойствие и да подкрепи борбата против организираната престъпност, съобщава прищинският вестник Лайми.нет.

Хашим Тачи
БГНЕС, архив

Тачи се обърна към сърбите по повод на арестите в Северно Косово тази сутрин. Той каза, че на институциите, поддържащи мира и закона, е необходимо най-голямо доверие и подкрепа от цялото общество в безкомпромисната борба против организираната престъпност, контрабандата и корупцията на цялата територия на Косово. Той заяви още, че полицейската операция е предприета за доброто на всички граждани, без никаква разлика.

Косовската полиция и местни медии съобщиха, че двама полицаи са били ранени по време на полицейската акция в северната част на страната, която предизвика напрежение със Сърбия, предаде Асошиейтед прес.
В изявление на полицията се посочва, че акцията идва след продължило месеци разследване на престъпни групи, замесени в контрабанда, злоупотреба със служебно положение, подкупи и нелегална търговия. Животът на пострадалите полицаи не е в опасност. Агенцията не уточнява етническата им принадлежност.

Полицията се изправи пред съпротива, особено в община Зубин поток, където беше арестуван високопоставен полицай, етнически сърбин. Местните сърби се опитаха да блокират пътя, но полицията събори импровизираната барикада.
В полицейското съобщение се посочва, че сред арестуваните има няколко полицаи и граждани, но броят им не е уточнен.

Агим Бахтири, етническият албански кмет на община Митровица, заяви, че операцията не е срещу определена националност, а срещу "тези хора, които са причинили вреди".
 
БТА