/ iStock/Getty Images
Гвинейците стартираха гласуването в изпълнените с напрежение президентски избори, разглеждани като тест за демокрация, тъй като сегашният президент Алфа Конде търси спорен трети мандат.

Изборите идват след месеци на политически вълнения и смъртоносни протести срещу Конде. Напрегната атмосфера е породена и от неидентифицирани атаки срещу две армейски бази в югозападната част на страната миналия четвъртък.

Боливийците гласуват за президент

5,3 милиона избиратели, включени в списъците на 448 избирателни секции, ще трябва да изберат един от 12 кандидати за президент. Сред тях е настоящият държавен глава Алфа Конде, който вече два пъти е печелил президентските избори, през 2010 и 2015 година.

Той е номиниран от управляващата партия „Обединение на гвинейския народ“ (RPG). Новата конституция на страната, одобрена на референдум, проведен през март, отвори пътя на държавния глава към трети президентски мандат.

Предишната конституция ограничаваше правото на президента до два мандата. На свой ред опозицията заяви, че настоящото желание на Конде да бъде избран за трети мандат "е скандално".

Основният опонент на Конде на изборите е лидерът на опозицията Селу Далейн Диало, бивш премиер на страната. Те вече се състезаваха два пъти на президентски избори, а Алфа Конде спечели и двата пъти.

В навечерието на гласуването Диало обвини настоящото правителство, че иска да фалшифицира резултатите от изборите, като контролира избирателните списъци. "Алфа Конде иска да фалшифицира изборите, но ние няма да приемем това", подчерта опозиционният кандидат.

Поддръжниците на Конде отбелязват, че БВП на Гвинея се е удвоил по време на неговото десетгодишно управление и че добивната индустрия е отчела стабилен и бърз растеж. В същото време опитите на опозицията миналото лято да предизвика широко протестно движение срещу властите в страната, се провалиха.

Първите предварителни резултати от гласуването ще бъдат обявени в средата на седмицата. Ако никой от кандидатите не успее да спечели 50% плюс един глас, тогава ще се проведе втори тур на 24 ноември.
БГНЕС