/ pixabay.com
Боливийците гласуват на избори за президент след провала на миналогодишните президентски избори, белязани от подозрения за изборни измами, предаде Франс прес.

Право на глас имат 7,3 милиона души, които ще гласуват за общо шестима кандидати за президент. Бившият боливийски президент Ево Моралес, който е в изгнание, продължава да има влияние в Боливия и изрази подкрепата си на изборите за своя бивш министър на икономиката Луис Арсе, който е фаворит според последните социологически проучвания.

Боливийският временен президент се оттегля от изборната надпревара през октомври

Очаква се Арсе да спечели около 33,6 процента от гласовете на избирателите. Основен опонент на Арсе на изборите се очаква да бъде бившият президент центрист Карлос Меса (той бе президент от 2003 до 2005 г.), за когото възнамеряват да гласуват 26,8 процента от избирателите.

Меса, който е журналист, историк и писател, бе кандидат за президент и миналата година, припомня Франс прес. След миналогодишните избори, на които Ево Моралес спечели победа, опозицията заяви, че победата му е нелегитимна и че е имало изборни измами.

Армията на Боливия призна Янине Анес за временен президент (ВИДЕО)

Улиците бяха превзети от опозицията и в крайна сметка армията принуди дългогодишния боливийски лидер да напусне страната. Моралес получи убежище първо в Мексико, а след това в Аржентина.
БТА