Командването на въоръжените сили на Боливия призна втория заместник-председател на Сената Янине Анес за временен държавен глава и се обяви в нейна подкрепа. Това става ясно от изявление на главнокомандващия генерал Уилямс Калиман, поместено днес във в. "Пахина сиете", предаде ТАСС.

"Предвид всички обстоятелства и както повеляват законодателните норми, ние сме на ваше разположение", заявява армейското командване.


Опозиционна сенаторка се обяви за президент на Боливия (СНИМКИ)


В понеделник Анес обяви, че поема функциите на президент, и обеща възможно най-скоро да бъдат произведени нови президентски избори. Това се случи, след като президентът Ево Моралес подаде оставка и замина в изгнание в Мексико.
 


Така дясната сенаторка става втората жена, оглавила Боливия, откакто Лидия Гейлер, управлявала през 1978-1980 г., бе свалена с военен преврат, отбелязва АФП.

Почти неизвестната 52-годишна адвокатка, критикувала Моралес, се закле във вторник с ръка на Библията и увери, че избори ще има преди 22 януари 2020 г., уточнява агенцията.

Ево Моралес от Мексико: Докато съм жив, оставам в политиката


Наметната с боливийския трибагреник, тя получи поздравления от други парламентаристи, снима се с тях и веднага бе подкрепена от основната фигура в народните протести - Луис Фернандо Камачо.

Родена в град Тринидад през 1967 г., Анес е разведена и майка на две деца. Притежава богат политически и парламентарен опит. Юрист по образование, тя е заседавала от 2006 до 2008 г. в учредителното събрание, разработило сегашната конституция на Боливия.

Анализатор: За да нагласиш едни избори, е твърде късно да действаш, когато броят бюлетините

Встъпването й в длъжност като временен президент бе посрещнато с радост в родния й Тринидад, в Ла Пас и други боливийски градове. В слово, произнесено от балкона на правителствения дворец Кемадо, тя увери, че вотът на боливийците "никога вече" няма да стане жертва на предателство, и поиска минута мълчание за седмината загинали по време на протестите срещу предишното управление.
БТА