/ БГНЕС
Боливийската сенаторка Янине Анес, която е от опозицията, се обяви за временен президент, след като президентът Ево Моралес подаде оставка и замина в изгнание в Мексико, съобщиха осведомителните агенции.

БГНЕС

Анес, която беше втори заместник-председател на Сената, каза, че поема президентския пост и че конституцията позволява председателят на Сената да стане държавен глава след оставка на президента и вицепрезидента Алваро Гарсия Линера.

БГНЕС

И двете камари на боливийския парламент не успяха да съберат кворум и да проведат заседание, за да решат кой да поеме президентския пост и да съставят преходно правителство. Заседанията бяха бойкотирани от законодателите от лявата партия на бившия президент.

БГНЕС

Членовете на горната камара трябваше да обсъдят оставката на председателката си Адриана Салватиера и да назначат нов президент. Оставка подаде и председателят на долната камара.

Анес обеща, че възможно най-скоро ще бъдат свикани избори и обясни решението си да се обяви за временен президент с необходимостта да се възстанови социалният мир в затъналата в тежка политическа криза страна.

Моралес подаде оставка в неделя след седмици на бурни протести срещу измами на президентските избори на 20 октомври, които твърдеше, че е спечелил още на първи тур.
БТА