Нападението срещу консулството на САЩ в Бенгази било терористичен акт
Нападението срещу консулството на САЩ в Бенгази било терористичен акт / снимка: Reuters

Бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс заяви пред комисия на Конгреса, че нападението срещу консулството на САЩ в Бенгази на 11 септември е било терористична проява, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Петреъс свидетелства на заседание при закрити врати на комисиите за разузнаването на двете камари на Конгреса. Това е първата му поява на Капитолийския хълм, след като подаде оставка преди седмица от директорския пост на ЦРУ заради извънбрачна връзка.

След заседанието в Камарата на представителите конгресмени заявиха, че още в първия си анализ на нападението, в което бяха убити посланикът на САЩ в Либия и още трима американци, ЦРУ е описало събитието като терористично нападение. Петреъс обаче добавил, че впоследствие това определение било махнато от други федерални агенции, които внесли промени в текста на ЦРУ.

"Той каза, че имало различни разузнавателни доклади, но че той винаги е смятал, че има важен терористичен момент. А не помня той да каза това на 14 септември", заяви след изслушването председателят на комисията за разузнаване на долната камара на Конгреса, републиканецът Питър Кинг, имайки предвид изказването на Петреъс пред законодатели от 14 септември, дни след събитията в Бенгази.

В САЩ първоначално се водеше спор дали нападението срещу консулството в Бенгази е било стихийно, възникнало в резултат на протест срещу произведен в САЩ антиислямски филм, или е било предварително планирана терористична проява. Тезата за стихийното нападение бе представена като официална позиция на Белия дом, но впоследствие администрацията на Обама се отказа от нея, признавайки, че е била невярна, отбелязва БТА.

Мнозина републикански законодатели косвено обвиняват Барак Обама, че се е опитал да прикрие терористичния характер на атаката в Бенгази, за да не помрачи постиженията си в борбата срещу Ал Кайда в решаващите последни дни от кампанията си за президентските избори, на които спечели втори мандат, отбелязва АФП.