Нападението срещу консулството на САЩ в Бенгази било терористичен акт
Нападението срещу консулството на САЩ в Бенгази било терористичен акт / снимка: Reuters, архив

Нападението над консулството на САЩ в Бенгази, при което загинаха посланикът Кристофър Стивънс и още трима сътрудници, е било терористичен акт. Това заяви директорът на Националния център за борба с тероризма Матю Олсън на изслушване в Сената на САЩ, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. „Те бяха убити в резултат на терористично нападение над консулството ни”, каза Олсън в отговор на въпрос.

На 11 септември консулството бе обстрелвано с противотанкови гранати и минометни снаряди.

Олсън посочи, че се проучват възможните връзки на някои от нападателите с Ал Кайда и други терористични организации. Проверява се и дали нападението е било свързано с годишнината от атентатите на 11 септември 2001 г.

Олсън същевременно отбеляза, че САЩ засега не разполагат с данни нападението да е било предварително подготвено. По думите му събитията са се развили стихийно и озовалите се в консулството въоръжени лица са се възползвали от ситуацията. Разследването се води от ФБР, пише БТА.

Според високопоставени либийски официални лица нападението е било предварително подготвено. Тази теза се споделя и от републикански конгресмени, които спорят по този въпрос с администрацията на Обама.

Преди няколко дни ИТАР-ТАСС съобщи, позовавайки се на изявление на сътрудник на аналитичен отдел към британските тайни служби, че заповедта за нападението срещу консулството на САЩ в Бенгази е дадена лично от лидера на Ал Кайда Айман аз Зауахири.

На 11 септември срещу дипломатическата мисия на САЩ беше извършено нападение, в резултат на което загинаха четирима негови служители, включително американският посланик в Либия, Кристофър Стивънс.