Намесата на Русия осуетила окупацията на Абхазия от Грузия
Намесата на Русия осуетила окупацията на Абхазия от Грузия / снимка: БГНЕС

Грузия е планирала да окупира цялата територия на Абхазия и да излезе на позиции покрай границата с Русия, съобщи днес на пресконференция в Москва заместник-началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Анатолий Ноговицин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според намерени от руските части карти на грузинската регионална групировка "Запад", операцията с кодово наименование "Скала" е трябвало да приключи за 48 часа. Грузинското командване съсредоточило в абхазкото направление три бригади с обща численост 9 000 души. Грузинските части трябвало да започнат настъпление в района на град Зугдиди, в Кодорското дефиле, и да нанесат удари по море. "По трофейни данни, сред градовете, които е трябвало да бъдат унищожени, са Сухуми, Ткварчели, Гагра, Пицунда и други - общо десет населени места", заявил генералът.

Днес НАТО повтори отново позицията си, в която осъди признаването от Русия на независимостта на Абхазия и Южна Осетия, предаде Ройтерс. Алиансът призова Москва да преосмисли решението си по въпроса. "НАТО осъжда решението на Руската Федерация да признае независимостта на районите Абхазия и Южна Осетия в Грузия и приканва Русия да отмени решението си", се казва в изявление на НАТО след среща в Брюксел на постоянните представители на страните членки на алианса.