Най-малко 38 души са убити само за денонощие в сражения в Бенгази
Най-малко 38 души са убити само за денонощие в сражения в Бенгази / снимка: БГНЕС, архив

Най-малко 38 души, повечето войници, са убити през изтеклото денонощие в сражения между армейски части и ислямистки групи в Бенгази, Източна Либия. Това заявиха днес медицински и военен източник, цитирани от АФП.

Според военен източник ислямистки групировки са започнали вчера офанзива срещу щаб на специална армейска част близо до центъра на града.

„Съветът на революционерите от Бенгази” - обединение на ислямистки и джихадистки милиции, пое отговорността за ред нападения срещу военни бази в Бенгази през последните седмици и твърди, че контролира вече част от тях. Командващият специалните сили Уанис Абу Хамада заяви обаче пред местна телевизия, че хората му „все още могат да отблъснат всяко нападение срещу държавните институции”.

Медицинският център в Бенгази съобщи междувременно за 28 загинали и 65 ранени в битките от вчера насам - главно войници, но и цивилни лица. Десетки семейства е трябвало да бъдат спешно евакуирани от кварталите, в които се водят сраженията. Източник от „Съвета на революционерите” информира за 8 убити ислямисти; те обаче не изпращат пострадалите бойци в общодостъпните болнични заведения, допълва АФП.

Ислямистките милиции се разпореждат в Бенгази, главен град в Източна Либия, откакто след осеммесечно въстание падна режимът на Муамар Кадафи. Почти всеки ден градът се превръща в арена на битки между армейски части и радикални групировки, включително „Ансар аш Шария”, обявена от Вашингтон за терористична организация.

23-ма души - египетски работници - са били убити в столицата Триполи, след като ракета улучила дома им вчера по време на сблъсъците между враждуващите военни групировки, опитващи се да установят контрол над международното летище на столицата, предаде Ройтерс. Битките продължили и тази сутрин.

Великобритания прикани поданиците на кралството да напуснат Либия, където се водят кръвопролитни боеве и посолството й работи, но с намален персонал. Това сочат нови препоръки, публикувани на сайта на Форин офис, съобщава БТА. Берлин също призова днес германците в Либия да напуснат страната.