Намерени са труповете на 14 души, тяхната идентичност ще бъде съобщена допълнително. Не е изключено да има още загинали сред терористите. Това каза говорителят на македонското МВР Иво Котевски след приключването на полицейската операция в района на Куманово.

Според него, силите на реда са неутрализирали една от най-големите терористични групи. Петима души са били организатори на нападението, а трима от тях вече са се предали. Котевски твърди, че лидери на тази групировка са Мохамед Красничи, по-известен като командир Малишев, Мирсад Ндрецай - командир Нато, Сами Уксини, Бег Ризай и Деме Шеху.

Котевски уточни, че и петимата са граждани на Косово и са известни като организатори на терористични групи в региона. Котевски обяви, че е открито и голямо количество оръжие. До момента са задържани над 30 терористи, основно македонски граждани, но има и един албански. Те нямали в себе си документи за самоличност и са влезли на територията на страната в началото на месеца.

При сраженията с групировката в Куманово загинаха 8 македонски полицаи, а 37 са ранени. Полицията извършва следствени действия в района.

След масирана акция и престрелки разбиха терористична група в Куманово

Междувременно стана ясно, че още двама македонски полицаи починаха от раните си. Това съобщиха медицински източници в Скопие. Така до този момент общо 8 служители на полицията са убити при сраженията в околностите на град Куманово.

Вътрешният министър Гордана Янкуловска тази нощ съобщи, че други 30 полицаи са ранени при въоръжения сблъсък, който избухна рано сутринта и продължи над 16 часа. Последната група се предаде снощи около 21.00 ч. българско време.

Янкуловска отказа да съобщи броя на пострадалите сред нападателите. Тя отказа да уточни и „от коя съседна държава са нахлули на територията на страната”. Янкуловска не можа да посочи и броя на жертвите и ранените сред цивилното население. Според нея „целта на терористичната група е била нападение срещу стратегически държавни институции на Република Македония”.

Никола Груевски направи изявление пред медиите

Македонският премиер Никола Груевски даде специална пресконференция в сградата на правителството в Скопие. Това беше първата му публична изява след въоръжения сблъсък в района на Куманово, при който загинаха най-малко 8 полицаи, а други 30 са ранени.

Източник: БГНЕС