След масирана акция и престрелки разбиха терористична група в Куманово
След масирана акция и престрелки разбиха терористична група в Куманово / снимки: БГНЕС

Ден на престрелки и напрежение в Македония. Местни медии съобщиха, че е разбита престъпна група, подготвяла терористични атентати в град Куманово. След преговори и последните 27 въоръжени души от групата са се предали, размахвайки бели чаршафи. До момента се знае за десетки ранени, включително 12 полицаи. Най-малко 3 души са загинали. Повече подробности около самата акция не се съобщават на този етап.

По-рано днес зам.-министърът на вътрешните работи Иво Котевски определи случилото се в Куманово като терористичен акт. Той обясни, че полицейската акция е била планирана, като е имало специален щаб, който я е ръководел. По думите му спецчастите са се натъкнали на "яростна съпротива от терористите, които ги нападнаха с автомати, бомби и снайпери", а на атаката е отговорено "изключително внимателно и адекватно".

"Информацията, до която стигнахме показва, че групата е влязла в Македония от една съседна държава и чрез свои поддръжници се е установила, подготвяйки се за бъдещи терористични нападения", заяви Котевски, без да уточни коя е съседната държава, цитиран от агенция "Макфакс". Той призова гражданите да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации.

Зам.-министърът допълни, че става дума за група от около 50-70 души, които са се установили в няколко къщи в кумановската махала "Дива населба". По думите му групата е планирала да извърши терористични атаки в казарма, сграда на полицията и съд. Междувременно "Макфакс" съобщи, че Армията за национално освобождение е поела отговорност за нападението над полицаите. Сепаратистката организация, известна като Македонската АОК през 2001 г. се бореше за отцепване на северозападната част на страната и присъединяване към Косово.

Президентът на Македония Георге Иванов прекъсна посещението си в Русия, където бе за честванията на Деня на победата, и се връща в страната, съобщи Македонската информационна агенция. След завръщането му в Скопие ще бъде свикано заседание на Съветь за сигурност във връзка със ситуацията в Куманово.

След масирана акция и престрелки разбиха терористична група в Куманово
netinfo

Сблъсъците между силите на реда и въоръжената групировка избухнаха около 04:00 ч. тази сутрин. Кметът на Куманово Зоран Дамяновски определи положението в града като "драматично", но призова гражданите да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации. Говорителят на вътрешното министерство потвърди информацията за специална полицейска операция. На извънредна пресконференция в Скопие той съобщи, че "въоръжената групировка е нахлула на територията на страната от една съседна държава".

Вътрешното министерство призова гражданите да не излизат по улиците на Куманово и да "запазят спокойствие".

Коалиционният партньор в кабинета на Никола Груевски албанската партия Демократически съюз за интеграция на Али Ахмети, също призова за "запазване на спокойствието и гражданите да не се подават на провокации". В тази част на Република Македония има значително албанско малцинство. Всички албански села се намират на границата с Косово. И другата албанска формация - Демократическа партия на албанците (ДПА) призова за спокойствие и гражданите да не се подават на провокации, а държавните институции да гарантират сигурността на хората.

Лидерът на опозицията Зоран Заев призова македонския премиер Никола Груевски да излезе пред нацията и да каже, "кой дестабилизира страната". Той призова гражданите да не се поддават на умопомрачителните сценарии на властите" и призова протестите да спрат, за да може да се стабилизира ситуацията в страната.

Американското посолство в Скопие изрази съжаление за "човешките жертви, сред които има и полицаи". От там подчертаха, че следят внимателно развитието на събитията в Куманово и че са в непрекъснат контакт с властите и политическите лидери.

Управляващите използват криминални структури, за да създадат нестабилност и да обявят извънредно положение в Македония. Целта им е да попречат на провеждането на масовия протест на 17 май, който е свикала опозицията. Това заяви за БГНЕС генерал Горан Митевски, бивш ръководител на специалните служби на Македония.

Представителството на Европейския съюз в Република Македония съобщи, че следи внимателно събитията. Не закъсня и реакцията на европейските партии. Алиансът на либералите и демократите призова за "незабавна оставка на македонския премиер Никола Груевски и сформиране на преходно правителство, в което ще участват всички политически партии.

Източник: БГНЕС

След масирана акция и престрелки разбиха терористична група в Куманово
netinfo